15 Mai – Ziua Speciilor Amenințate

15 Mai – Ziua Speciilor Amenințate

Într-un context internațional atât de agitat și marcat de amenințare unei pandemii, ce va reprezenta cu siguranță, un punct de cotitură în istoria acestui secol, Ziua Internațională a Speciilor Amenințate și adăugăm, amenințate cu Dispariția, nu face altceva decât să întărească, dacă mai era nevoie, ideea unei noi abordări a viziunii asupra echilibrului vieții pe pământ.
Inițiată în 2006, această acțiune de conștientizare a căpătat în timp o mare amploare, iar ecoul său a influențat programele de mediu din întreaga lume.
Potrivit IUCN, peste 40% din speciile de animale, insecte și plante sunt în pericol de dispariție, în întreaga lume.
Motivele acestui fenomen sunt diverse și țin de om și felul în care generații întregi au ales să respecte sau nu planeta. Braconajul, dispariția habitatelor naturale, poluarea, defrișările, expansiunea urbană sunt doar câteva dintre efectele prezenței omului pe pământ.
De aceea, acum mai mult ca niciodată, este nevoie de o schimbare.
Grădinile Zoologice sunt un vector puternic de luptă împotriva dispariției a numeroase specii de animale, prin programele de reproducere și reintroducere în mediul natural. Conservarea reprezintă un efort de mare anvergură, un act de respect și admirație față de fiecare specie în parte și unul de „reparație”. Trebuie să fim conștienți că odată cu fiecare specie care dispare, echilibrul natural devine devine și mai fragil.
Grădina Zoologică București, prin programul său „Educație ecologică pentru dezvoltare durabilă”, susține o serie întreagă de acțiuni de construire a unei atitudini proactivă, pozitivă față de animale și specii amenințate cu dispariția. În colecția grădinii se află mai multe specii aflate pe listele ce trag un semnal sonor de alarmă, amintim aici tigrul bengalez, siberian, lemurul roșu, lemurul cu coadă inelată, leopardul de zăpadă, cămila bactrian, gâsca cu gât roșu, papagalul cacatua.
Găsiți mai multe informații pe site-ul nostru www.bucurestizoo.ro.

Ziua Rinocerilor

Ziua Rinocerilor

Aniversarea este mai degrabă una cu caracter informativ și sensibilizator, dedicată conștientizării asupra situației în care se află rinocerii din sălbăticie.
În prezent, se cunosc cinci specii, dintre care trei, respectiv rinocerul javanez, de Sumatra și cel negru se află pe lista roșie a speciilor amenințate critic. Din cauza braconajului și a dispariției habitatului natural, numărul de exemplare a scăzut dramatic, motiv pentru care ziua de 1 mai reunește toate eforturile organizațiilor și comunităților care militează pentru salvarea acestui magnific animal.
Masiv, greoi, aparent lipsit de agilitate, este un adevărat bolid de mare viteză atunci când se simte amenințat, poate atinge o viteză de aproximativ 45km/h și răstoarnă orice obstacol avut în cale. De fapt, agresivitatea lor se manifestă doar atunci când le este pusă viața în pericol.
Sunt animale solitare, doar puii rămân alături de mamele lor până la o anumită vârstă.
Însă imaginea devenită deja celebră, aceea a unor păsări care se află mereu în compania unor rinoceri, infirmă cumva această poveste. Este vorba despre o conviețuire avantajoasă de ambele părți, păsările se hrănesc cu diverși paraziți sau resturi de piele uscată, iar în anumite cazuri se comportă precum o alarmă vie, avertizând de prezența unui pericol.
Particularitatea sa fizică, acel celebru corn, reprezintă esența conflictul dintre rinoceri și om. Superstițiile și credințele arhaice susțin că acesta este sursa unor puteri nebănuite, a unei forțe supraomenești sau chiar afrodisiac. De multe ori trofeu de vânătoare și simbol regal, cornul a fost motivul pentru care rinocerii au fost practic decimați în anumite zone din savana africană sau zonele mlăștinoase din Asia.
Au un miros bine dezvoltat, comunică între ei prin intermediul unor sunete joase și guturale, sunt ierbivore prin excelență, iar cele mai apropiate „rude” din natură sunt caii și zebrele.

LA MULȚI ANI ZOO!

LA MULȚI ANI ZOO!

2020 este anul care ne-a demonstrat că este mai mult ca nicioadată nevoie de înțelegere a importanței lumii vieții sălbatice și a efectelor pierderii biodiversității.

Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Acvariilor este un moment de maximă importanță pentru a se mobiliza întreaga planetă în a demara măsuri reale pentru a proteja echilibrul ecosistemelor și vieța pe pământ.

O vizită la Grădina Zoologică reprezintă o experiență unică de a înțelege nevoile animalelor sălbatice de hrană, spațiu, intimitate și ocrotire.

ZIUA PĂMÂNTULUI

ZIUA PĂMÂNTULUI

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de aniversare a Zilei Mondiale a Pământului, ocazie cu care toate organismele internaționale se unesc în derularea unor programe cu caracter ecologic.
Inițiată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, WorldEarth Day câștigă din ce în ce mai mult teren în conștiința publică, iar în 2009, Organizația Națiunilor Unite stabilește ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.
Anul acesta, pe fondul pandemiei de coronavirus, tema aleasă pentru manifestările din întreaga lume este aceea a acțiunilor climatice.
Menținem distanța socială și ne mobilizăm pe canalele de comunicare online în acțiuni concrete și campanii de conștientizare pentru o planetă sănătoasă!

Ziua Mediului

Ziua Mediului

Tema de anul acesta al tuturor manifestărilor dedicate Zilei Mediului este #ForNature.

Pe fondul actual al pandemiei Covid-19, guverne, asociații, organizații mondiale se mobilizează pentru a susține toate demersurile necesare conștientizării importanței păstrării echilibrului vieții pe pământ.

Da, Natura își cere drepturile! Omul este responsabil pentru păstrarea unui mediu curat, a armoniei ecosistemelor, a conservării vieții sălbatice, a combaterii efectelor poluării și a schimbărilor climatice.

Grădina Zoologică București îndeamnă întreaga comunitate locală la solidaritate, pentru că doar  împreună putem să facem o schimbare în bine, atât pentru generațiile actuale, cât și, din respect pentru viitorul omenirii!