Într-un context internațional atât de agitat și marcat de amenințare unei pandemii, ce va reprezenta cu siguranță, un punct de cotitură în istoria acestui secol, Ziua Internațională a Speciilor Amenințate și adăugăm, amenințate cu Dispariția, nu face altceva decât să întărească, dacă mai era nevoie, ideea unei noi abordări a viziunii asupra echilibrului vieții pe pământ.
Inițiată în 2006, această acțiune de conștientizare a căpătat în timp o mare amploare, iar ecoul său a influențat programele de mediu din întreaga lume.
Potrivit IUCN, peste 40% din speciile de animale, insecte și plante sunt în pericol de dispariție, în întreaga lume.
Motivele acestui fenomen sunt diverse și țin de om și felul în care generații întregi au ales să respecte sau nu planeta. Braconajul, dispariția habitatelor naturale, poluarea, defrișările, expansiunea urbană sunt doar câteva dintre efectele prezenței omului pe pământ.
De aceea, acum mai mult ca niciodată, este nevoie de o schimbare.
Grădinile Zoologice sunt un vector puternic de luptă împotriva dispariției a numeroase specii de animale, prin programele de reproducere și reintroducere în mediul natural. Conservarea reprezintă un efort de mare anvergură, un act de respect și admirație față de fiecare specie în parte și unul de „reparație”. Trebuie să fim conștienți că odată cu fiecare specie care dispare, echilibrul natural devine devine și mai fragil.
Grădina Zoologică București, prin programul său „Educație ecologică pentru dezvoltare durabilă”, susține o serie întreagă de acțiuni de construire a unei atitudini proactivă, pozitivă față de animale și specii amenințate cu dispariția. În colecția grădinii se află mai multe specii aflate pe listele ce trag un semnal sonor de alarmă, amintim aici tigrul bengalez, siberian, lemurul roșu, lemurul cu coadă inelată, leopardul de zăpadă, cămila bactrian, gâsca cu gât roșu, papagalul cacatua.
Găsiți mai multe informații pe site-ul nostru www.bucurestizoo.ro.