Specii Salvate prin implicarea grădinilor zoologice

 

Calul Przewalskis

Calul Przewalskis (calul sălbatic asiatic, calul sălbatic mongol sau Takhi) este ultima specie de cal sălbatic. În anii ’60 Przewalskis a dispărut din sălbăticie, dar prin implicarea activă a grădinilor zoologice, la începutul anilor ’90 primele repopulării au devenit realitate.

Acum, în urma unui proces amplu de reintegrare caii Przewalskis din grădinile zoologice trăiesc în trei parcuri naționale din Mongolia. Specia este considerată încă pe cale de dispariție, dar partea cea mai critică a programului de conservare și reintegrare în sălbăticie a fost depășită.

Tamarinul-leu auriu

Este o specie în pericol de dispariție. În 1970 numai 200 de exemplare se mai regăseau în sălbăticie. Urmare a eforturilor grădinilor zoologice, peste 146 de tamarini leu auriu, născuți în captivitate au fost reintroduși în mediul lor natural. În prezent se regăsesc peste 3000 de exemplare în sălbăticie!

Implicarea grădinilor zoologice în programe de conservare a speciei a făcut posibilă reintegrarea în natură a aproape 50 de exemplare de antilopa cu coarne sabie (Oryx dammah) în Tunisia, Maroc și Senegal.

Antilopa cu coarne sabie este încadrată în categoria speciilor dispărute în sălbăticie.

                 

Condorul Californian

Condorul din California a fost odată în pragul dispariției – au mai rămas doar 27 de exemplare. Păsările au fost luate în captivitate pentru a începe un program de reproducere pentru a ajuta la salvarea Condorului Californian de la dispariție.

Acum există sute de astfel de păsări uriașe, datorită eforturilor consacrate conservării parcului sălbatic din San Diego și a zoo-ului din Los Angeles.

 

Broasca Corroboree

Broaștele Corroboree sunt mici, negre și galbene, trăiesc doar într-o mică zonă subalpină din Australia și au fost aproape eliminate, din cauza unei ciuperci introdusă accidental în Australia prin alți amfibieni și care a infectat un număr mare de exemplare de Corroboree, atacând în special cheratina – proteina cea mai importantă din pielea broaștei.

Dar în ultimii ani, grădinile zoologice, au creat o populație de broaște Corroboree, care sunt acum înapoiate în sălbăticie, în habitate speciale.

Bongo Bongo-ul de Est este o antilopă mare care trăiește într-o regiune densă și îndepărtată din Kenya. Braconajul și pierderea habitatului au redus populația sălbatică la un număr șocant de scăzut. Există acum mai multe antilope Bongo de est în captivitate decât în ​​sălbăticie. În întreaga lume, grădinile zoologice lucrează împreună la un program de reproducere a acestora pentru a menține o populație viabilă care va acționa ca un număr de siguranță pentru supraviețuirea acestei specii.  Regent Honeyeater Acestă pasăre viu colorată din Australia se bazează pe nectarul unei anumite specii de copac de eucalipt pentru hrană. Din păcate, despăduririle au însemnat pierderea acestei importante surse de hrană, iar acum se estimează că în Australia există mai puțin de 1.500 de păsări de miere Regent. Datorită programelor de reproducere dedicate în zoo-urile australiene și inițiativele de plantare a copacilor, viitorul critic al păsării Regent Honeyeater pe cale de dispariție pare mai sigur.    Broasca Panama de aur  Această uimitoare mică broască aurie panameză este, de asemenea, incredibil de otrăvitoare, o apărare pe care o folosește pentru a preveni prădătorii. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a o proteja de un focar devastator al unei boli fungice. Se crede că broasca a fost dispărută în sălbăticie din 2007. Dar, înainte de aceasta să se fi întâmplat, o populație a fost luată în captivitate pentru păstrare și un număr de grădini zoologice au colaborat la un proiect de conservare pentru a menține speciile în pericol de dispariție.

Leopardul de Amur

În sălbăticie mai există doar câteva zeci de exemplare de Leoparzi de Amur. La fel ca multe specii, Leoparzii de Amur sunt amenințați cu dispariția urmare a pierderii habitatului, braconajului și dezvoltării umane. Cu toate acestea, un program de reproducere început în anii 1960 înseamnă 200 de Leopardzi Amur care există acum în grădinile zoologice din întreaga lume, asigurând un viitor pentru specie. Reintroducerea în sălbăticie este dificilă, dar organizațiile de conservare și guvernele colaborează pentru a aduce leopardul înapoi în habitatul său din Asia de Nord-Est.