LEOPARDUL DE ZĂPADĂ
Un aristrocrat enigmatic al înălțimilor

Solitar și misterios, leopardul de zăpadă(Panthera Uncia) este un mamifer de dimensiuni mari, din clasa felidelor.
Pentru a crește gradul de conștientizare asupra numărului mic de exemplare ce trăiesc în libertate, statisticile vorbesc de circa 6000, organismele internaționale de specialitate au stabilit data de 23 octombrie ca Ziua Internațională a Leopardului de zăpadă. Manifestările ce au loc în jurul acestei date aduc în prim plan nevoia de conservare a speciei și importanța adoptării măsurilor de prevenire a braconajului.
Arealul său de răspândire se întinde pe o suprafață largă din zonele muntoase ale Asiei Centrale. De fapt, fiecare exemplar vânează pe o zonă întinsă, un teritoriu bine determinat, trăiește solitar, la altitudini de până la 4500 m, pe crestele munților, sau pe platouri înalte.
Pândește cu multă răbdare și vânează grațiosul ibex, capre de munte, păsări, iepuri sau chiar reni, fiind capabil să doboare o pradă de trei ori mai mare decât el. Este greu de observat, deoarece este activ mai mult seara sau la răsăritul soarelui. Pe timpul zilei este retras, sporind misterul țesut în jurul obiceiurilor și comportamentului său.
Aspectul său este foarte elegant, un corp fluid, de felină mare, cu o blană spectaculoasă deasă și moale, în nuanțe de gri fum până la un alb argintiu, cu pete negre. Asemeni amprentelor umane, fiecare exemplar deține un cod cromatic și de dispunere a petelor. Privirea magnetică, metalizată denotă o atenție deosebită, iar coada groasă, acoperită de blană îi servește ca balansoar în sărituri.
La Grădina Zoologică din București, puteți admira în fiecare zi un superb exemplar pe nume Valdi, căruia îi place viața la înălțime și este un nobil desăvârșit!