Începuturile Grădinii Zoologice din Londra

Începuturile grădinii zoologice din Londra sunt strâns legate de faimosul Turn, ce a fost de-a lungul timpului, fortăreață, reședință regală, închisoare sau depozit de arme și muniții. De fapt, este un complex de clădiri cu ziduri groase din piatră, un exemplu clasic de arhitectură medievală, aflat pe malul Tamisei.
O plăcuță pusă la intrare anunță renumita menajerie regală, capetele încoronate ale Angliei au fost fascinate de animalele sălbatice ce au ajuns aici, cadouri de alți suverani din tărâmuri îndepărtate. A apărut astfel o menajerie, ce a funcționat în Turnul Londrei peste 600 de ani. Este astăzi reconstruită artistic printr-o expoziție cu lucrări din metal, semnate Kendra Haste. Interesante și realizate la dimensiuni reale, sculpturile reprezintă animale exotice din istoria turnului precum lei, maimuțe, struți, leoparzi, elefant dar și un urs polar, despre care se spune că obișnuia să pescuiască în Tamisa. Ca să nu poată să se îndepărteze prea mult, acesta era legat de picior cu un lanț gros de metal. Cu toate acestea, reușea să facă și numeroase victime. În muzeul destinat fostei menajerii regale se află și un set cu desene din epocă ce ilustrează numeroasele probleme apărute în urma aducerii în Anglia a unor specii de animale exotice ce s-au adaptat foarte greu condițiilor de climă, felul în care se încerca hrănirea acestora, înmulțirea, sau amplasamentele și condițiile de viață. Unele dintre ele erau lăsate libere prin curtea castelului și apăreau incidente în contactul cu oamenii și personalul de servici.

La începutul secolului XIX, Societatea Zoologică din Londra decide să transfere animalele din menajerie în Regent s Park și astfel ia naștere London Zoo. Este considerată cea mai veche grădină zoologică din lume, și-a deschis porțile către public în 1847.