La nivel mondial, data de 9 august marchează Ziua Internațională a Parcurilor și Grădinilor Zoologice și ca în fiecare an, prin acest eveniment major, se aduc în prim plan aspecte educative și conștientizatoare cu privire la necesitatea protejării biodiversității și a grijei față de natură și mediul înconjurător.
Grădinile Zoologice moderne au mai multe obiective și sunt instituții dinamice, ce conectează comunități cu interese variate, de la instituții de învățământ sau cercetare, până la oaze de relaxare și petrecere a timpului liber de calitate. Sunt puncte majore de atracție în mediul urban, de multe ori reprezintă chiar și un mediu inspirațional pentru cei care doresc să se îndrepte către o profesie veterinară, pentru artiști în creația lor, dar și pentru formarea tinerelor generații în spirit eco-civic.Cei mici învață de la cea mai fragedă vârstă ce presupune dragostea față de natură și animale.
Nu trebuie să uităm faptul că o grădină zoologică este adăpostul și mediul profesionist ce ocrotește speciile pe cale de dispariție sau periclitate și de reintroducere, acolo unde este cazul, în mediul natural de viață.