Între mit și realitate, șerpii sunt animale extraordinare, ce au fascinat omul încă din cele mai vechi timpuri și au generat o bogată simbolistică.
Îl întâlnim încolăcit pe toiagul lui Esculap, ca parte din emblema medicinei sau în Vechiul Testament împingând omul la izgonirea din Rai. Malefic sau benefic, magnetismul de care este înconjurat șarpele, a străbătut istoria, cultura și civilizația întregii lumi, se regăsește într-o mare varietate de interpretări și reprezentări artistice și nu contenește să o facă și astăzi.
Se cunosc aproximativ 3450 de specii, de dimensiuni variate și cu o paletă cromatică impresionantă, cu un areal foarte vast de răspândire, de la zonele tropicale și temperate, deșert, vârfuri de munte până la oceane.
Sunt o subspecie de reptile, fără membre, din ordinul Squamata. Carnivore, se hrănesc cu broaște, șoareci, șopârle, insecte și chiar și cu alți serpi. Este impresionant faptul că pot înghiți animale de dimensiuni mai mari datorită ligamentului ce leagă cele două jumătăți ale mandibulei.
O vizită la Grădina Zoologică, dincolo de bucuria de a petrece timpul admirând eleganța și frumusețea numeroaselor specii de animale, ajută și la eliminarea temerilor și a superstițiilor, aducând un plus de cunoaștere asupra acestor animale nobile.