5 MAI ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI
World Environment Day

Ziua Mondială a Mediului este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie.
A fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a celebra Conferința “Ecologia Umană” de la Stockholm și este cel mai important capitol al “Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite (UNEP).
În fiecare an, festivitățile legate de World Environment Day au fost găzduite de câte o ţară, iar în 2018 evenimentele s-au desfășoarat în India.
Tema anului 2018, “Beat plastic pollution! – Combate poluarea cu plastic!”, aduce în prim plan un fenomen îngrijorător care a afectat întreaga lume.
Obiectele din plastic, utile vieții de zi cu zi, se transformă foarte repede din prieten în dușman, atunci când sunt aruncate la voia întâmplării. Circa 13 milioane de tone de plastic ajung în fiecare an în ocean, potrivit https://www.unenvironment.org. Poate că este greu de crezut, dar cantitatea care ajunge în oceane poate înconjura Pământul de patru ori într-un singur an, iar ca să se desintegreze complet are nevoie până la 1.000 de ani.
Guvernele, industriile producătoare, comunitățile sunt chemate să colaboreze la găsirea unor soluții viabile de combatere a poluării mediului ce afectează calitatea vieții. Atât omul cât și biodiversitatea suferă din cauza acestui fenomen și stă în puterea noastră, a fiecăruia să păstrăm planeta Pământ curată și sănătoasă!