Urșii panda gigant au fost încadrați de la ”specie pe cale de dispariție” la ”specie vulnerabilă” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), fiind înregistrată o creștere a populației cu estimativ 17 % din 2014 până în prezent.

În următorii 80 de ani, schimbările climatice ar putea distruge mai mult de 35% din pădurile de bambus, unde panda trăiesc pe o dietă exclusivă din bambus. Aceasta ar avea cu siguranță consecințe pentru conservarea lor.

“Deși decizia de a evalua panda uriaș la vulnerabil este un semn pozitiv care confirmă faptul că eforturile guvernului chinez pentru conservarea acestei specii sunt eficiente este foarte important ca aceste măsuri de protecție să continue”

Panda uriașă – simbolul național al Chinei – se află pe lista IUCN pe cale de dispariție din 1990. Dar China a fost conștientă de declinul lor din anii 1960. De atunci, o combinație de protecție forestieră, reîmpădurire și legi stricte împotriva uciderii pandelor au permis populației de panda să se refacă. Aproximativ 1864 de panda trăiesc astăzi în sălbăticie, potrivit celui mai recent studiu.