Scopul esențial al grădinii zoologice este de a promova conservarea faunei sălbatice. Potențialul educațional este cel mai ridicat pentru o grădină zoologică prin îmbinarea activităților plăcute și distractive cu cele educative!

Zoo București în fiecare an desfășoară activități destinate educării și informării publicului tânăr!

Nicio poză, niciun videoclip, nicio informație cuprinsă într-un manual școlar nu produc același impact cu momentul în care un copil vede pentru prima oară mareția tigrului siberian, frumusețea leilor sau coloritul animalelor din exotariu.

Din păcate foarte mulți copii au un contact minim cu natura, iar grădinile zoologice  asigură o punte între mediul urban familiar și lumea naturală.  Televiziunea și filmele creează o provocare pentru grădinile zoologice. Printr-o scurtă prezentare a vieții animalului, aceste materiale oferă spectatorilor o reprezentare a comportamentului animalelor, comprimată de cele mai multe ori în momentele cele mai interesante.

O vizită la grădină zoologică prezintă un adevărat cadru de realitate în care elevii pot să privească animalele fără o exagerare și o denaturare, atât de des prezentată în mass-media modernă. De aceea este foarte important, și Zoo Bucuresti subliniează întotdeauna acest aspect, că animalele sunt lăsate să își manifeste comportamentul natural. De aceea poate mulți vizitatori sunt dezamăgiți că lei dormeau, că leopardul zăpezilor a fost foarte greu de privit în amplasamentul său sau că dromaderii erau în perioada de năpârlire.

Misiunea grădinii zoologice este de a inspira respectul pentru viața sălbatică prin intermediul animalelor noastre. Dezvoltarea platformei de informare și educație – www.bucurestizoo.ro constituie un element esențial în susținerea educației, prin indicarea unor elemente care trezesc interesul pentru cunoașterea duratei de viață, ratele de reproducere, statusul de conservare în sălbăticie, dar și pentru comportamentele specifice animalelor.

Animalele pot fi fundamentul studiului pentru toate ariile academice. Animalele, biodiversitatea, mediul înconjurător reprezintă toate subiecte deosebite,care permit dezvoltarea educațională atât pentru copii, dar și pentru studenți și adulți.

Animalele pot fi o legătură cu lumea reală și pot inspira elevii să continue activitățile de cercetare și studiu privind animalele. Prin programele desfășurate de Zoo Bucuresti este analizat impactul pe care vizitarea grădinii zoologice îl are asupra copiilor. Desenele realizate de către copii în care sunt reprezentate animalele din cadrul Colecției reprezintă un indicator veritabil.