RAȚA PIEPTENE

Sarkidiornis melanotos 

Regn: Animalia

Încrengătura: Chordata

Clasa: Aves

Ordin: Anseriformes

Familie: Anatidae

Gen: Sarkidiornis

Specie: Sarkidiornis melanotos

Greutate: 1,03-2,9 kg

Lungime: 56-76 cm

Lungimea aripilor: 116-145 cm

Speranţa de viață: 5,4 ani

Status de conservare: risc scăzut

Rața Pieptene este o specie care se găsește în zonele umede tropicale din Africa Subsahariană, Madagascar și Asia de Sud, de la Pakistan până la Laos și în extremitatea sudică a Chinei. Această specie este inconfundabilă, fiind una dintre  cele mai mari din specie. Adulții prezintă un cap pistruiat, cu pete întunecate și un gât alb pur. Masculul este mult mai mare decât femela și prezintă penaj negru albăstrui sau verzui lucios în partea de sus și penaj alb în zona pieptului. Este o pasăre migratoare în zona Africii, deplasările sezoniere realizându-se în funcție de disponibilitatea apei. Sezonul de împerechere are loc în timpul sezonului umed în perechi individuale sau în mici grupuri.

Rața Pieptene preferă iazurile ierboase sau lacurile din savană, pădurile deschise de-a lungul râurilor și lacurilor mari, mlaștinile, deltele fluviale, pășunile și terenurile cu orez, și ocazional, nămolurile.

Rața Pieptene se hrănește, în mare parte, cu vegetale, inclusiv cu semințele ierburilor, părțile moi ale plantelor acvatice, cereale, precum și cu larve și insecte acvatice.

Vânătoarea reprezintă principalul pericol al raței pieptene, alături de distrugerea habitatului și utilizarea otrăvurilor pe câmpurile de orez. Speciile au scăzut foarte mult ca număr în Delta Senegalului în urma barajului creat în zonă care a dus la degradarea habitatului și pierderi de vegetație, deșertificarea și tranformarea terenurilor în terenuri agricole. Această specie este susceptibilă la gripa aviară, fiind astfel amenințată de focarele acestui virus. Cu toate acestea, specia Raței Pieptene se află pe pragul de risc scăzut, conform IUCN.