RAȚA MICĂ SECERĂ

Anas Falcata

Rața Mică Seceră este întâlnită din estul Siberiei și Mongolia până la nordul Japoniei, iar în perioada de iarnă în sud-estul Asiei și în estul Indiei. De asemenea, s-au observat exemplare de Rață Mică Seceră în America, Polonia și Thailanda.

Habitatul natural este format din lacurile de apă dulce, iazuri, râuri și mlaștini care sunt înconjurate de păduri. Ele pot fi găsite și pe țărmurile Japoniei.

Rațele Mici Seceră sunt văzute în perechi și în grupuri mici. Dar, în timpul migrației și al iernii, acestea sunt văzute în efective mari. De asemenea, ele sunt adesea observate migrând și iernând cu alte specii Anas. Majoritatea activităților se desfășoară în timpul zilei, dar migrația se produce, adesea, noaptea.

Rațele Mici Seceră sunt păsări foarte sociabile, asociindu-se chiar și cu alte specii.

Hrana este compusă din materie vegetală, semințe, orez și plante acvatice. Ocazional, consumă, de asemenea, nevertebrate mici și moluște moi.

Zborul este principala apărare pe care o au împotriva prădătorilor. Femelele  au penajul cu tonuri maronii care servesc mai bine la camuflarea lor și a cuiburilor lor.

Se cunoaște că oamenii vânează Rațele Mici de Seceră, atât pentru mâncare, cât și pentru penele lor.

În prezent, Rața Mică Seceră nu este amenințată, dar este protejată în temeiul Legii privind păsările migratoare. Potrivit IUCN, situația acestei specii este cel puțin îngrijorătoare. Acestea locuiesc într-o zonă geografică largă, iar numărul populației pare să fie stabil. Există eforturi de reglementare a vânătorii tuturor păsărilor acvatice.

La ZOO București puteți admira două exemplare din această specie.