RAȚA HAWAIANĂ

Anas Wyvilliana

 

Această specie poate fi considerată pe cale de dispariție, deoarece în sălbăticie mai există o gamă foarte mică și fragmentată pe câteva insule, urmare a distrugerii habitatelor naturale, precum și ca urmare a hibridizării, care reduce treptat numărul exemplarelor pure.

Habitatul natural este format din zonele umede, iazuri de coastă, lacuri, mlaștini, pajiști inundate, izvoare de munte, și uneori păduri mlăștinoase.

Împerecherea are loc pe tot parcursul anului, cu majoritatea înregistrărilor de reproducere între lunile martie și iunie, conform studiilor efectuate.

Este o pasăre care se hrănește cu nevertebrate, semințe și materii vegetale.

O scădere semnificativă a populației s-a înregistrat urmare a prădării cuiburilor de către șobolani, manguste, câini și pisici domestice, dar și prin pierderea habitatului, pentru agricultură și dezvoltare urbană. De asemenea, vânătoarea păsărilor de apă migratoare a determinat reducerea semnificativă a speciei.

Specia a fost reintrodusă la Oahu, prin eliberarea de 326 păsări crescute în captivitate între 1958 și 1982 (US Fish and Wildlife Service 2005); în 1989, mai puțin de 12 păsări crescute în captivitate au fost eliberate pe Maui; și între 1976 și 1982, specia a fost restabilită pe Insula Mare Hawaii, de asemenea, prin eliberarea de păsări crescute în captivitate (US Fish and Wildlife service 2005). În 2002, departamentul de agricultură a stabilit un embargo asupra tuturor păsărilor expediate în Insulele Hawaii, pentru a proteja speciile de virusul West Nile.

Conform încadrării IUCN, Rața Hawaiană este în pericol de dispariție.

La Zoo București avem trei exemplare minunate ale acestei specii.