GÂSCA CU CAP CENUŞIU

Chloephaga poliocephala

Regn: Animalia

Încrengătura: Chordata

Clasa: Aves

Ordin: Anseriformes

Familie: Anatidae

Gen: Chloephaga

Specie: Chloephaga poliocephala

Greutate: 1,4-2,2 kg

Lungime: 50-60 cm

Status de conservare: risc scăzut

Gâsca cu Cap Cenuşiu este o gâscă de talie mare, care se reproduce și crește în special în zonele montane din sudul Americii de Sud și își petrece iernile în zonele joase la nord de zona de reproducere. Gâsca cu Cap Cenuşiu este o pasăre de aproximativ 50-60 cm, cu spatele maro deschis, gât de culoare castanie. Interiorul picioarelor este de culoare neagră, iar partea exterioară a picioarelor este roșie.

Gâsca cu Cap Cenuşiu se înmulțește, în general, în pășuni temperate, păduri, lacuri de apă dulce din zona de coastă și mlaștini. În afara sezonului de reproducere, aceasta se poate găsi în habitate mai deschise, cum ar fi pășuni, pajişti și zone cultivate. Această specie poate fi văzută de la nivelul mării până la 1500 m altitudine.

Gâsca cu Capul Cenuşiu este, în principal, erbivoră și se hrăneşte cu frunze, tulpini și semințe. În perioada de iarnă, preferă, în principal, grâul, porumbul și floarea-soarelui. Se hrănește prin pășunat de pe pământ, ca toate speciile Anatidae.

Perioada de reproducere este, de obicei, între noiembrie și martie. Gâsca cu Capul Cenușiu își poate face cuibul atât în zone izolate cât și în zone populate. Cuibul poate fi situat pe pământ, în iarba înaltă, la baza unui copac sau în scorbura unui buștean, iar uneori deasupra solului, între 1,5 şi 4 m. Partea interioară a cuibului este căptușită cu iarbă, acoperită cu un al doilea strat de căptușeală în care sunt așezate în medie 4-6 ouă.

Conservare

Această specie prezintă un număr mare de indivizi, prin urmare nu se apropie de pragurile de vulnerabilitate. În ciuda faptului că tendința populației este în scădere, declinul nu este destul de rapid pentru a se apropia de pragurile de vulnerabilitate, fiind plasat la nivelul de risc scăzut.

La Zoo Bucureşti puteți admira trei exemplare din această specie! Vă așteptăm!