GÂSCA BARNACLE

Branta leucopsis

Regn: Animalia

Încrengătura: Chordata

Clasa: Aves

Ordin: Anseriformes

Familie: Anatidae

Gen: Branta

Specie: Branta leucopsis

Greutate: 1,4 – 2,2 kg

Lungimea aripilor: 130-145 cm

Lungime: 55-70 cm

Speranța de viață: 18-25 ani

Status de conservare: risc scăzut

Specia este formată din patru populații migratoare principale care utilizează diferite zone de iernare și reproducere. Aceste populații principale cuprind până la 100.000 de indivizi. Zonele de iernare a acestor populații sunt localizate în Insulele Britanice și în zona de coastă a Olandei, în timp ce zonele de reproducere se întind prin zonele nord-europene. Aceste patru principale populații migrează de la zonele de iernat, în nordul Scoției, până la zonele de reproducere din estul Groenlandei.

Populația din zona Groenlandei este formată din aprox. 45.000 de indivizi. Zona lor de reproducere este situată pe coastele ce nu prezintă gheață din estul Groenlandei. În septembrie, când temperaturile încep să se răcească, gâștele din această zonă se îndreaptă către zonele de iernat de pe țărmurile insulelor din nordul Scoției. În drum spre Scoția, acestea se opresc aproximativ patru săptămâni în Islanda și apoi își continuă migrația.

Populația din zona Svalbard conține aproximativ 25.000 de indivizi care cresc pe insulele arhipelagului Svalbard și pe insulele ce îl înconjoară. Gâștele părăsesc zona Svalbardului prin luna septembrie și se opresc pe coasta de vest a Norvegiei înainte de a continua spre zona de iernat din vestul Angliei. Populația rusă de gâște Barnacle este formată din aproximativ 100.000 de indivizi care cresc pe coasta de nord-vest a Rusiei arctice. Cea de-a patra populație principală este reprezentată de cea din insulele Novaia Zemlia, fiind formată din aproximativ 10.000 de indivizi.

Fizionomia gâștelor Barnacle adulte prezintă un corp și un cap rotunjite și un gât relativ scurt. Penele albe de pe cap acoperă o porțiune mai mare a feței în comparație cu Gâsca Canadiana. Penajul speciei este asemănător atât la masculi cât și la femele. Cu toate acestea, masculii sunt de obicei mai mari în dimensiunea corporală și în greutate decât femelele.

Perioada de reproducere este reprezentată de începutul primăverii, când Gâștele Barnacle își aleg și partenerii. Menținerea partenerului se întinde pe tot parcursul vieții fiind o specie monogamă. Cuiburile sunt construite de către femele, adesea pe marginile stâncilor pentru a evita prădătorii, cum ar fi vulpea arctică. Materialele utilizate pentru construirea cuibului includ noroi și frunze moarte.

În ceea ce privește migrația, Gâștele Barnacle se deplasează între perioada de reproducere din primăvară și cea de venire a iernii, din toamnă. Acestea se reproduc în zona Groenlandei și vestul coastei arctice a Rusiei și își petrec iarna în insulele britanice dar și pe coasta de vest a Olandei. Acestea se deplasează în cârd și orice schimbare de direcție în zbor se realizează în grup. Cârdurile sunt unite și formează, de obicei, forma literei “V”. Perechile din cadrul cârdului stau foarte apropiate în timpul zborului. Adesea, masculul se află foarte aproape de partenera lui pentru a o proteja de prădători sau chiar de potențialii rivali masculi.

Specia Gâștelor Barnacle ocupă adesea terenuri de pășuni, mlaștini de sare și câmpuri de ierburi în apropierea regiunilor de coastă ale arcticului european și ale insulelor britanice. În timpul sezonului de reproducere, este cunoscut faptul ca femelele își construiesc cuiburile în zonele stâncoase de pe dealuri. De asemenea, zonele ce prezintă abundență de vegetație, tundra, dunele de coastă și mlaștinile sunt preferate de această specie.

Specia este una erbivoră și se hrănește în special cu iarbă, vegetație acvatică sau culturi agricole. În zonele de reproducere se  hrănesc cu vegetația disponibilă din tundră, iar în zonele de iernare ocupă adesea terenurile agricole pentru a se hrăni cu iarbă, cauzând adesea conflicte cu fermierii.

Gâștele Barnacle sunt considerate de către IUCN a prezenta un risc scăzut de vulnerabilitate. Dimensiunile populațiilor variază de la câteva mii la puțin peste 100.000. Grupurile de protejare a Gâștei Barnacle din Scoția, Regatul Unit fac mari eforturi pentru a diminua persecuțiile fermierilor din timpul perioadelor de iernat când gâștele sunt vizitatori frecvenți ai culturilor fermierilor. Aceste grupuri de conservare ajută fermierii să își facă terenurile mai potrivite pentru susținerea gâștelor, oferind astfel și recompense celor care nu perturbă păsările ce se află pe proprietatea lor.

La Zoo București puteți admira trei exemplare din această specie!