Natura a reprezentat, de-a lungul timpului, o inepuizabilă sursă de inspirație pentru designeri, atât în materie de fashion, cât și în home&deco.
Un exemplu este și animal printul, ce aduce o notă îndrăzneață unei ținute cu ștaif, unui accesoriu sau al unui interior cu personalitate marcantă, bineînțeles dacă ponderea acestuia nu depășește limitele bunului gust.
Cu numeroase variante de interpretare, versatil și dinamic, acoperă o plajă foarte vastă de modele ce fac trimitere la lumea animalelor. Leopard, tigru, jaguar, zebră, maimuță, girafă sunt doar câteva modele, ce au cunoscut numeroase interpretări și manifestări artistice.
Subiectul are și o latură antropologică, animal printul deține o istorie bogată, analizată și discutată și care continuă să suscite interesul publicului.
Misterios și exotic, odată cu trecerea timpului a devenit emblema unui status social înalt.
La început, omul s-a îmbrăcat în piele sau blană de animal din rațiuni funcționale, apoi a intervenit esteticul. Odată cu diversificarea activităților zilnice și lupta pentru supremație, ideea de trofeu, simbol al forței, putere, liderul absolut a prins contur, iar în urma confruntărilor cu animalele, blănurile obținute puteau fi purtate zilnic, la ceremonii sau evenimente de importanță majoră.
În evoluția societății moderne și a expansiunii erei tehnologice, blănurile și pielea naturală sunt înlocuite de materiale inovative și spectaculoase prin asemănarea cu originalul. Dealtfel, designerii și creatorii de frumos se întrec în a oferi soluții dintre cele mai ingenioase și mai atrăgătoare.
În acest sens, case de modă renumite precum Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Laurent sau Gucci au renunțat la utilizarea blănurilor de animale în creațiile lor.
Materialele alternative, ce nu prejudiciază în vreun fel viața animalelor, sunt soluții viabile, valoroase din punct de vedere estetic și pot fi utilizate cu succes în foarte multe domenii.
Făcând aceasta alegere inteligentă, dăm o șansă la viață de calitate lumii animalelor și îi onorăm frumusețea și grația.
Vanitatea, indiferența, lipsa de informare, au dus la decizii eronate cu efecte catastrofale și pe termen lung în raportul de forțe dintre om, natură și biodiversitate.
Vânatul excesiv, dispariția habitatului natural, braconajul sunt doar câteva cauze ale micșorării numărului de exemplare sau chiar dispariția unor specii. Este un fapt real, trist și ingrijorător și ține de fiecare generație și fiecare dintre noi să ne asumăm atitudinea matură de a ocroti mediul înconjurător și de a susține demersurile profesioniste din acest domeniu. Grădinile zoologice au rolul de a educa și conștientiza asupra acestui fenomen, protejează și conservă fauna și sunt vectori de comunicare către public.
O vizită la Zoo poate fi o alternativă de petrecere a timpului liber, dar și o adevărată lecție de viață. Prin intermediul fiecărei specii de animale expuse publicului, se transmit informații prețioase despre habitat, arie de răspândire, comportament.
Pentru designeri și artiști este o extraordinară sursă de inspirație. Tocmai prin activitatea lor și găsirea unor materiale și tehnologii ce înlocuiesc pielea și blana naturală, vor salva animalele. Se dă astfel șansa la supraviețuire printr-un demers artistic, nobil conștientizator.