Recomandat de către specialiști și instituții prestigioase de sănătate publică, dovleacul (Cucurbita maxima) este o plantă erbacee, adevărată comoară de minerale, vitamine, proteine, fibre și acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6. Susține activitatea sistemului imunitar, este utilizat cu succes în dietele pentru slăbit, reglează nivelul glicemiei, al colesterolului și este un foarte bun tonic în anularea efectelor oboselii cronice.
Este medicament și hrană, atât pentru om cât și pentru un mare număr de specii de animale, de la rumegătoare, rozătoare sau omnivore, sălbatice sau domestice.
Ne aflăm în plină Pandemie Covid-19, ce a a reprezentat o încercare pentru noi toți, ne-a schimbat radical modul de a trăi și viziunea asupra normalității. Reperele sunt altele acum, relațiile interumane, comunicarea, viața de zi cu zi au căpătat o nouă turnură. Distanțarea socială a redus contactele fizice și ne-a condus către găsirea de soluții în a avea un mod coerent de viață. Dar numai împreună reușim să depășim blocajele apărute, tocmai de aceea, pentru a păstra vie și nealterată legătura cu voi, prietenii Zoo, inițiem o serie de activități educaționale și conștientizatoare ce valorifică filonul tradițiilor românești, aducând în prim plan informații legate de colecția de animale și calendarul internațional al evenimentelor zoologice.
DovLEAC de LEAC și roadele pământului se desfășoară în perioada octombrie-noiembrie 2020, pe baza proiectului “Educație ecologică pentru dezvoltare durabilă“ prin acțiuni atât în cadrul Grădinii Zoologice, cât și pe platforma online www.bucureștizoo.ro și pagina de facebook.
Scopul este complex și eterogen, de a dinamiza și diversifica activitatea informativă, totodată de a amplifica dialogul cu publicul vizitator, de a stimula creativitatea și dorința de cunoaștere a celor mici și nu în ultimul rând de a mări percepția publică asupra rolului major al unei grădini zoologice în procesul de conservare a speciilor și habitatelor naturale.
Acțiunile pornesc de la un décor autumnal, realizat în puncte de impact vizual major pentru public, cu rolul de a introduce vizitatorii noștri în atmosfera specifică acestui anotimp.
Se spune în popor că ”Toamna se numără bobocii”, făcându-se referire la rezultatele unei munci tenace, cu simț de răspundere și răbdare.
Anotimp al soarelui blând și al belșugului, al bogăției roadelor pământului, toamna sosește în an și cu un alai de simboluri și sărbători, a căror semnificație se pierde uneori pe culoarele timpului. Dacă în tradițiile multor țări ale globului, unele dintre ele au pierdut aura magică, transformându-se în maratoane de cumpărături sau festivaluri culinare, în cea românească avem destule motive de întoarcere la natură, folclor, mituri și legende autohtone. Răpciune, Brumărel și Brumar vin cu miros de must și dovleac copt, cu foșnet de frunze ce acoperă pământul pregătit de iernat, cu dimineți cu „soare cu dinți” și ploaie “mocănească”.
Vă mai aduceți aminte sigur cum o răsfață George Topârceanu în versuri:
„S-a ivit pe culme Toamna,
Zâna melopeelor,
Spaima florilor şi Doamna
Cucurbitaceelor…”
Am optat pentru dovleac drept actor principal al acestei serii de acțiuni, atât pentru multitudinea de valențe curative și beneficii alimentare pentru om și animale, cât și pentru faptul că reprezintă o sursă de inspirație pentru basme, povești, snoave, ghicitori, fabule, alături de alte fructe și legume din inepuizabilul corn al abundeței.
Veți fi plăcut impresionați să aflați că poneii noștri îl consumă cu mare poftă, maimuțele îl consideră un desert cu ștaif, iar coati, păsările și ratonii de asemenea îl așteaptă cu interes. Dacă vă aflați în trecere prin fața amplasamentul ursului brun, Gina, dealtfel o adevărată lady, după felul elegant cu care ia masa, îl savurează tacticoasă.
Astfel, dovleacul metamorfozat într-un povestitor hâtru și bonom, vă va încânta cu fel de fel de istorisiri dintre cele mai colorate și mai pline de „miez”.