maccaca fasicularis
Clasa: Mamifere
Ordin: Primates
Familie: Cercopithecidae
Gen: Macaca
Specie: M. fascicularis
Răspândire: sud-estul Asiei (în Indonezia şi Filipine, pâna în sudul Burmei)
Habitatul: liziera pădurilor, mlaştini, malurile apelor şi pădurile riverane, zone agricole, în apropierea oraşelor
Lungimea: corpului:
– masculul: 41 – 64 cm
– femela: 38,5 – 50 cm
Lungimea cozii: 40-66 cm
Greutatea:
– masculul: 4,8 – 7 kg
– femela: 3 – 5 kg
Maturitatea sexuală:
– masculul: 6 ani
– femela: 4 ani
Perioada de împerechere: toamna
Durata gestaţiei: 165 zile
Număr pui la naştere: 1, rar 2 pui
Speranța de viaţă: aproximativ 30 de ani în captivitate
GENERAL
În Sumatra, acestea ating cele mai înalte densități ale populației în mlaștini amestecate de mangrove, păduri secundare și dealuri fluviale. Unele au fost observate, de asemenea, în mlaștini de apă dulce, pajiști cu pășuni, păduri primare joase.
În Thailanda, macacii cu coada lungă se găsesc în păduri, păduri de bambus și în păduri de foioase.
În Malaezia, ele sunt abundente în pădurile de coastă de coastă. Această specie a fost observată consumând multă apă și crabi, de multe ori locuind lângă zone cu apă.
HABITAT
De asemenea, ele se adaptează cu ușurință așezărilor umane, fiind considerate sacre la unele temple hinduse și pe unele insule mici, dar sunt dăunători în jurul fermelor și satelor. De obicei, ele preferă și periferia pădurilor. Gama nativă a acestei specii include cea mai mare parte a continentului sud-estic din Asia de sud-est, Bangladesh sud-est prin Malaezia și insulele maritime din sud-estul insulei Sumatra, Java și Borneo, insulele Filipine și Insulele Nicobar Golful Bengal.
HRANA
În Indonezia, specia a devenit un înotător competent și un scafandru pentru crabi și alte crustacee în mlaștinile de mangrove. Un studiu realizat în Bukit Timah, Singapore a înregistrat o dietă compusă din 44% fructe, 27% substanțe animale, 15% flori și alte materii vegetale și 14% alimente furnizate de oameni. Este cunoscut faptul că se hrănesc în câmpurile cultivate cu orez, frunze de cassava, fructe de cauciuc, plante taro, nucă de cocos, mango și alte culturi, cauzând adesea pierderi semnificative pentru fermierii locali. În sate, orașe și orașe, aceștia iau frecvent alimente din coșurile de gunoi. Speciile pot deveni nemulțumite de hrana pe care o găsesc, ceea ce poate duce la agresivitate asupra oamenilor.
CONSERVARE
.