Papagal Călugăr

Papagalul călugăr

Denumire științifică: Myiopsitta monachus
Ordin: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Gen: Myiopsitta
Specie: Myiopsitta monachus
Distribuție: America de Sud – Argentina, Brazilia, Bolivia, dar a fost introdus și în Europa și SUA
Dimensiuni: 29-30 cm lungime
Greutate: 90-120 g
Perioada de incubare: 23-28 zile
Număr de pui: 4-8
Speranță de viață: 10-12 ani în sălbăticie, în captivitate mai mult

General:

Papagalii călugăr sunt foarte gălăgioși, țipetele lor fiind descrise adesea ca metalice, asurzitoare, uneori se aseamănă cu cele scoase de ciori. Este o pasăre extrem de sociabilă, adoră compania omului și îi place să fie mângâiat pe creștet. Socializat corect, cu răbdare și calm, poate deveni un companion ideal. Este singurul papagal care construiește cuiburi mari, comunale, din crenguțe, și trăiește în colonii. Papagalii călugări au „dialecte” regionale – un grup de păsări dintr-o zonă produce sunete diferite față de alt grup! Inca de la varsta de 6 luni, papagalul calugar va incepe sa vorbeasca. Poate fi invatat cu usurinta cuvinte si chiar fraze, iar uneori veti avea surpriza sa constatati ca a deprins singur unele vorbe. Este una dintre puținele păsări tropicale care se pot adapta fără probleme la schimbările bruște de temperatură. În unele țări s-au format colonii în orașe, ceea ce a reprezentat o mare problemă pentru rezidenți datorită ciripitului lor puternic. Se caracterizează prin faptul că are un cap rotund, cu un cioc curbat și o coadă în trepte, care ajută la diferențierea acestuia de restul rudelor sale îndepărtate, papagalii. Penajul este foarte arătos, cu culoarea predominantă a verdelui, dar este, de asemenea, posibil să existe variante cu tonuri turcoaz. Picioarele lor sunt puternice și unghiile sunt adaptate pentru a putea urca în copaci fără nicio problemă.  Papagalilor le place, de asemenea, foarte mult să aibă jucării, cum ar fi scări sau o jucărie de cauciuc pe care să o poată mesteca. Dar în niciun caz nu ar trebui să le puneți o oglindă, deoarece acestea se pot îndrăgosti de ea și apoi se pot simți foarte deprimate când o scoateți.

Habitat:

Savane, păduri, zone urbane. Este originar din America de Sud, locul său de origine fiind Argentina, dar habitate ale acestei păsări au fost găsite și în țări precum Paragua, Bolivia, Uruguay și sudul Braziliei. Aceasta pasare exotica trăiește de obicei în păduri și munți, precum și în spații mai deschise.

Hrană:

Semințe, fructe, flori, insecte. Hrana de baza este  constituita din seminte de cereale sau de iarba, impreuna cu vegetale proaspete, amestec de seminte pentru papagali mici/medii. Poate consuma seminte de floarea-soarelui sau nuci felurite cu coaja pe care papagalul sa le sparga.

Conservare:

Specia este invazivă în unele zone și este considerată dăunătoare pentru culturi agricole