Lup de Tundră

Lupul de Tundră

Denumire științifică: Canis lupus tundrorum
Ordin: Carnivora
Familie: Canidae
Gen: Canis
Specie: C. lupus
Distribuție: Tundra arctică a Canadei și Alaskăi
Dimensiuni: 100-160 cm lungime (fără coadă); coada de 35-50 cm
Greutate: 45-80 kg (masculii mai mari)
Perioada de gestație: 60-63 zile
Număr de pui: 4-7 pui pe an
Speranță de viață: 10-13 ani în sălbăticie, în captivitate mai mult

General:

Lupul siberian sau lupul de tundră, cea mai mare dintre cele aproximativ 41 de specii sălbatice de canis,  variază, în principal, pe o zonă geografică, populațiile din sud fiind, în general, mai mici decât populațiile nordice. Adaptat pentru temperaturi extrem de scăzute, având blană densă și strat gros de grăsime sub piele. Are o rezistență incredibilă – poate alerga peste 60 km într-o singură zi

Habitat:

Tundre, regiuni arctice izolate, toată suprafaţa polului nord, cu excepţia banchizelor şi a regiunilor îngheţate din continuarea lor.   Lupul siberian este un animal întâlnit pe o arie geografică întinsă. Acesta ocupă o mare varietate de habitate, de la tundra arctică până la pădure, prerie și zone aride.

Inițial a ocupat o bună parte din emisfera nordică – de la Arctic, continuând spre sud până la o latitudine de 20 ° S, care trece prin sudul Mexicului Central, Africa de Nord și Asia de Sud. Cu toate acestea, din cauza distrugerii habitatelor, a schimbărilor de mediu, a așezărilor umane și a altor bariere în calea creșterii populației, lupii gri trăiesc în zone restrânse.

Hrană:

Caribu, iepuri arctici, rozătoare, pește. Lupii sunt animale carnivore. Ei vânează singuri prada, în haite sau fură prada altor prădători. Prada este localizată, din întâmplare sau după miros. Animalele incluse în dieta lupilor gri variază geografic. Lupii vânează, în principal, în haită pentru vânat mare, cum ar fi bizoni, boi moscat și reni.

Conservare:

Nu este amenințat, dar schimbările climatice afectează prada sa principală. Este singura subspecie ce mai poate fi găsită pe aria de răspândire originară, deoarece omul ajunge în aceste zone foarte rar.