Istoria Grădinii Zoologice
Povestea Grădinii Zoologice din București începe în 1955, sub forma unui serviciu al secțiunii Gospodăriei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei.
Până atunci, în parcurile și grădinile bucureștene, trecătorii ce se plimbau alene pe alei, se opreau de cele mai multe ori, cu interes lesne de înțeles, în fața unor voliere sau menajerii cu animale ce trezeau curiozitatea celor mici și încântarea adulților.
Și cum toate marile orașe ale lumii au pus pe harta atracțiilor turistice o grădină zoologică, din nevoia firească și logică a societății, începe să prindă contur ideea uneia în București.
Într-o primă etapă, între anii 1955-1959, are loc transferul mai multor grupuri de animale din parcurile Cișmigiu, Carol I, Herăstrău, într-un spațiu denumit sugestiv pe atunci, Colțul Zoologic Băneasa.
La 1 mai 1959, în plin avânt proletar, s-a deschis primul sezon de vizitare, într-o perioadă în care orașul se vindeca de rănile războiului, iar noile cartiere absorbeau populația ce urma să înfăptuiască revoluția industrială.
Trei ani mai târziu, în 1962, primește statutul oficial de Grădină Zoologică și este inclusă în prestigiosul Anuar Internațional al Grădinilor Zoologice (International Zoo Yearbook), editat de Societatea Zoologică din Londra.
În prezent, Administrația Grădina Zoologică București este un serviciu public, în subordinea Consiliului General al Muncipiului Bucuresti. Se întinde pe o suprafață de 6,8 ha și deține numeroase specii de animale sălbatice din toate colțurile lumii.

Povești și întâmplări recuperate
din memoria timpului
Miracol vieții înseamnă pasiune și dăruire, înseamnă timp care se petrece alături de o ființă căreia îi înțelegi nevoile și cu care reușești să stabilești un dialog dincolo de cuvinte. Talent, menire sau acel ceva căruia nu îi poți da o definiție clară, dar care face diferența. Sunt oamenii din spatele activității de zi cu zi din Grădina Zoologică, cei pentru care animalele nu sunt simple necuvântătoare ci prieteni, uneori pacienți, alteori de-a dreptul semeni, cu drepturi egale. Poate părea greu de crezut pentru cei mai mulți dintre noi, dar pentru majoritatea celor care au lucrat de-a lungul timpului în Grădina Zoologică, acest loc reprezintă un întreg univers de studiu, cercetare, inedit și dinamic, ce a însemnat și o sursă inepuizabilă de întâmplări ce merită cunoscute și împărtășite cu ceilalți.
Primii pași în conturarea activității Grădinii Zoologice au fost un act de pionierat, cu un personal redus și prea puțin calificat dar foarte inimos, iar echipa care a început să se contureze a reușit să pună la punct un sistem profesionist de îngrijire a animalelor.
Rând pe rând, animați de pasiunea pentru binele necuvântătoarelor, s-au alăturat biologi, medici veterinari, zootehniști ce s-au dedicat atât instruirii personalului muncitor, a amenajării amplasamentelor cât și a elaborării unui plan de îngrijire și confort, prin menținerea în captivitate a unor specii de animale indigene și exotice ca: dromader, cămilă bactriana, zebre, tigri siberieni și indieni, vidre, porci spinoși, cimpanzei, mandrili, râși, urși, lupi, păsări etc.
Mai târziu, în anii 70, se reușește reproducerea struților nandu și a tigrilor siberieni, eveniment ce a fost marcat și în presa de specialitate din Germania.
Un nume de referință în istoricul evoluției Grădinii Zoologice București este cel al regretatului Dr. Nicolae Micu, ce timp de 40 de ani a îngrijit, cu pasiune și sensibilitate, colecția de animale. În jurnalul său scria cu imensă bucurie că prima cezariană din România făcută unei leoaice a fost realizată în 1970, în colaborare cu reputatul Dr. Al. Seiciu.
Dedicat în totalitate sănătății, bunăstării și confortului animalelor, doctorul Nicolae Micu a făcut și numeroase demersuri pe calea desăvârșirii și perfecționării profesionale.
Cercetările și studiul aprofundat s-au îndreptat către un domeniu amplu și complex, acela al elucidării și eradicării cauzelor maladiilor animalelor sălbatice, menținând un permanent dialog cu unități specializate de profil, precum Facultatea de Medicină Veterinară, Institutul Pasteur, IDSA, Institutul Cantacuzino, Institutul de Inframicrobiologie.
Un alt nume important în istoricul grădinii Zoologice este cel al Dr. Biolog Radu Dimitrie, ornitolog de renume, ce a construit un grup de cercetare format din tehnicieni, ce s-a ocupat cu succes de reproducerea și creșterea a unui număr mare de specii de păsări exotice.

Conservarea
Conservarea este cuvântul cheie, în esența activității unei grădini zoologice. Nu înseamnă doar păstrarea unei colecții de animale ci perpetuarea unor specii aflate în pragul dispariției, iar lipsa acestora reprezintă o pierdere imensă atât pentru omenire cât și pentru întreg ecosistemul planetei. Dr.biolog Mihai Cociu, director al Grădinii Zoologice a făcut numeroase demersuri în acest sens. “Grădina Zoologică modernă a devenit locul predilect în care omul contemporan caută să refacă, sub o nouă formă, străvechea sa legătură cu animalul sălbatic, legătură ce constituie unul dintre elementele esențiale ale culturii umane. În același timp, Grădina Zoologică tinde să devină un adevărat muzeu viu, având nu numai misiunea de a instrui și educa, științific vizitatorii, ci și aceea de apăstra pentru generațiile viitoare, animalul sălbatic viu, a cărui existență este, cel puțin în cazul unor specii, grav amenințată de expasiunea impetuoasă a civilizației.” M. Cociu – Viața în Zoo
Mare iubitor de animale și un profesionist de excepție, biologul Adrian Pallady, a condus destinele Grădinii Zoologice un timp îndelungat, fiind și cel care a schimbat în totalitate viziunea asupra managementului și arhitecturii amplasamentelor și metodelor de hrănire.
Alături de cei care s-au aflat la conducerea Grădinii Zoologice București, trebuie să îi aducem în atenție și pe tehnicienii a căror activitate a fost vitală pentru misiunea instituției: Petra Merișanu, Nicolae Vasilache, Mircea Berindei, Gheorghe Albu și Dinu Voicu.
După 1989, dinamica evenimentelor cunoaște o nouă turnură, iar deschiderea către informație în timp real aduce mai multe schimbări în activitatea instituției.
Numeroasele vizite în grădini zoologice din întreaga lume, dialogul cu specialiști, schimbul de experiență, participarea la conferințe au dus la o nouă viziune asupra managementului și structurii activității. Metodele și rețetarul de hrană, suprafețele amplasamentelor, materialele folosite s-au aliniat la standarde internaționale. Personalul a fost instruit și perfecționat pentru a răspunde exigențelor actuale. Îngrijitorii animalelor sunt calificați să cunoască particularitățile fiecărei specii, fiind în egală măsură și observatori ai stării de sănătate și schimbărilor de comportamentul al acestora.
Sub actuala conducere, activitatea Grădini Zoologice s-a aliniat la cerințele și standardele internaționale, iar cuvintele cheie ale întregii activități sunt conservare, educație, informare permanentă și conștientizare.
Instituția care coordonează și supraveghează activitatea grădinilor zoologice din Europa este EAZA (European Association of Zoo and Aquaria). Regulile sale sunt cele care stabilesc standardele de funcționare ale Grădinii Zoologice din București. Suprafața instituție nu este una foarte generoasă, motiv pentru care spațiile dedicate fiecărei specii de animale au fost gândite și amenajate strategic, acordându-se o pondere deosebită și zonelor de protecție dintre amplasamente.
Bunăstarea și sănătatea animalelor din colecție sunt priorități pentru specialiștii grădinii, făcându-se permanent demersuri de informare și aliniere la cele mai noi strategii în domeniu, cu instituții de profil veterinar, atât din țară cât și din străinătate.
Identitatea vizuală a facilitat o foarte bună comunicare a misiunii și viziunii unei grădini zoologice moderne, ce depășește granițele unui muzeu în aer liber și se tranformă într-un canal de comunicare profesionist și informat cu acuratețe a problemelor biodiversității.
Prin dinamica activității, se realizează atât dezideratele de educație, informare și conștientizare, cât și cele de protejare și conservare, dar și cele de studiu și cercetare.
Permanentul dialog cu vizitatorii a permis și o mai bună funcționare a fluxului de informații, dar și o cuantificare a impactului imaginii instituției.
Grădina Zoologică București susține și dezvoltă mai multe programe educaționale și de informare, dedicate atât celor mici cât și adulților. În fiecare an aici se desfășoară numeroase evenimente, de la lecții în aer liber, educație prin jocuri, sesiuni de lectură, până la acțiuni mai ample și complexe, cu implicarea studenților și cadrelor didactice de la unități de învățământ superior și specialiști din domeniul veterinar.
Felul în care percepem animalele sălbatice de la cea mai fragedă vârstă este un factor important în dezvoltarea viitorului adult și atitudinea față de protejarea mediului înconjurător, tocmai de aceea specialiștii AGZ acordă o mare importanță transmiterii corecte a informației și familiarizarea vizitatorilor cu fiecare specie, comportament, hrană.
