Califar Comun
Denumire științifică: Tadorna tadorna
Ordin: Anseriformes
Familie: Anatidae
Gen: Tadorna
Specie: Tadorna tadorna
Distribuție: Europa, Asia Centrală și părți din nordul Africii; iernează în sudul Europei, Africa de Nord și Asia de Sud
Dimensiuni: 55-65 cm lungime, anvergura aripilor 100-120 cm
Greutate: 0,9-1,5 kg
Perioada de incubație: 28-30 zile
Număr de pui: 8-12 ouă
Speranță de viață: 10-15 ani

General:
Călifarul comun este o rață de talie mare, recunoscută după coloritul său distinctiv – alb cu pete negre și un guler castaniu pe piept. Masculii au un cioc roșu intens cu o protuberanță proeminentă în sezonul de împerechere. Este o pasăre semi-acvatică, petrecând mult timp pe lacuri, râuri lente și lagune. De obicei, formează colonii mari și este foarte teritorială în sezonul de reproducere. Au picioarele mai lungi ca rața, fiind mai apropiați din punct de vedere morfologic de gâscă. Mai ales în perioada de împerechere călifarii sunt foarte agresivi, femelele determină masculii să gonească toate păsările din zona cuibului.
Habitat:
Preferă zonele de coastă, estuare, lacuri saline și râuri cu ape liniștite. Își face cuibul în galerii subterane abandonate sau în vegetație deasă, oferind protecție împotriva prădătorilor. Trăiesc pe pajiști sau lunci de pe malul apelor curgătoare sau stătătoare, ca Marea Wadden.
Hrană:
Este o pasăre omnivoră, cu un regim alimentar format din:
- Moluște și crustacee – scoici, melci de apă, creveți
- Viermi și insecte acvatice
- Alge și semințe de plante acvatice
Conservare:
Deși nu este considerat o specie amenințată, califarul comun este afectat de distrugerea habitatelor de coastă și poluarea apei.