Bufnița

Bufnița

Denumire științifică: Bubo bubo
Ordin: Strigiformes
Familie: Strigidae
Gen: Bubo
Specie: Bubo bubo
Distribuție: Europa, Asia, Africa de Nord
Dimensiuni: 58-75 cm lungime, anvergura aripilor 1,4-1,8 m
Greutate: 1,5-4 kg
Perioada de incubație: 28-35 zile
Număr de pui: 2-6 ouă
Speranță de viață: 10-30 de ani în sălbăticie, mai mult în captivitate

General:

Buha (Bubo bubo), numită și buhă marebufniță marebufniță, este cea mai mare pasăre răpitoare de noapte din întreaga Europă, din familia strigidelor, cu penajul de culoare brun-roșcată, cu dungi negricioase, cu capul mare și ochii portocalii mari, cu smocuri lungi de pene pe cap.

Bufnițele sunt păsări nocturne de pradă, cunoscute pentru capacitatea lor excelentă de vânătoare și zborul silențios. Ochii mari, orientați înainte, le oferă o vedere binoculară excepțională, iar auzul lor este extrem de fin, permițându-le să detecteze prada chiar și în întuneric complet. Sunt considerate simboluri ale înțelepciunii în multe culturi, dar și mesageri ai morții în altele.

Este o pasăre impresionantă, care a dat naștere la numeroase povestiri și legende. Bufnița este singura pasăre care are ochii situați pe partea anterioara a capului. Spre deosebire de ai oamenilor, aceștia sunt ficși. Din această cauză are un gât scurt, dar foarte flexibil, pe care îl poate întoarce în aproape toate părțile.

Habitat:

Bufnițele trăiesc în păduri, câmpii, deșerturi și chiar în zone urbane.

Datorită capacității de adaptare atât la clima caldă cât și la cea rece, bufnița poate fi întâlnită pe întreg globul pământesc, excepție făcând Antarctica.Bufnița este răspândită în Eurasia și nordul Africii, buha se găsește la noi mai ales în Lunca Dunării și zonele de câmpie, mai bogate în rozătoare.
În România este o specie rară, întâlnită în Carpați, la deal și în zonele de câmpie împădurite, în Dobrogea, Lunca Dunării. Presiunea antropică a determinat retragerea acestei specii în zonele montane unde își are liniștea necesară pentru reproducere. Populația estimată în România este de 200-700 de perechi cuibăritoare.

Hrană:

 Sunt prădători eficienți și consumă:

  • Rozătoare mici – șoareci, șobolani
  • Păsări mici
  • Reptile și insecte

Vânează numai noaptea, zburând fără zgomot, la distanțe de până la 15 km de cuib, acoperind prin urmare cca. 700 km pătrați. Cu toate acestea, densitatea acestor păsări poate fi mult mai mare, dacă există hrană suficientă. Ca și populațiile de vulpi și pisici sălbatice și populația de bufnițe depinde direct de populațiile de rozătoare (șoareci, șobolani, iepuri, bizami etc). La nevoie se hrănește și cu insecte. Se hrănește cu șoareci, crabi, broaște, lilieci mici, insecte, șerpi, șopârle sau chiar iepuri. Nu are mulți dușmani, pentru că iese noaptea și este bine camuflată de culorile penelor.

Conservare:

Multe specii de bufnițe sunt protejate, însă unele sunt amenințate de defrișare și pierderea habitatului.