Teastoasa Gigant

Pelochelys cantorii

Încrengătura: Chordata

Clasa: Reptilia

Ordin: Testudines

Subordin: Cryptodira

Familie: Trionychidae

Gen: Pelochelys

Specie: Pelochelys cantorii

Lungimea carapacei: 70-100 cm

Greutate: 100 kg

Stare de conservare: în pericol

GENERAL

Țestoasa gigant sau țestoasa gigant cu carapacea moale este o specie de țestoasă din sud-estul Asiei. Această specie are capul lat și ochii mici aproape de gură. Carapacea este netedă și de culoare măslinie. Puii pot avea carapacea și capul punctate cu negru și galben pe marginea carapacei. Țestoasa își petrece aproape 95% din viață îngropată și nemișcată, doar cu ochii și gura ieșite din nisip.  Iese la suprafață numai de două ori pe zi pentru a respira. Depune, în jur de 20-28 de ouă de dimensiuni de, aproximativ, 3-3,6 cm în diametru.

HABITAT

Speciile sunt întâlnite în primul rând în râuri și în fluxuri de apă dulce aflate în mișcare lentă. Unele cercetări indică faptul că specia se extinde și în zonele de coastă. Sunt întâlnite în estul și sudul Indiei, Bangladesh, Thailanda, Cambodgia, Vietnam, estul și sudul Chinei, Filipine și Indonezia.

 

HRANA

Specia este, în principal, o specie carnivoră care se hrănește cu crustacee, moluște și pește.

CONSERVARE

Țestoasa gigant este clasificată ca fiind o specie amenințată conform IUCN și a dispărut din cea mai mare parte a zonelor populate de astfel de țestoase.

LA ZOO BUCURESTI

La Zoo București puteți admira un exemplar al acestei specii.