PONEIUL

(Equus ferus caballus)

Clasa: Mammalia

Ordin: Perissodactyla

Familie: Equidae

Gen: Equus

Specie: E. ferus

Distribuție: Europa

Dimensiuni:

– mici: 130 cm

– medii: 140 cm

– mari: 150 cm

Perioada de gestație: 340 zile

Număr pui la naștere: 1

Hrană: animal erbivor

Speranța de viață: 25 ani

GENERAL

Un ponei este un cal mic (Equus ferus caballus). Există mai multe rase diferite. În comparație cu calul, adesea, picioarele poneiului sunt mai scurte, abdomenul lui mai voluminos, gâtul mai gros, capul mai scurt cu fruntea mai largă și părul lung.

HABITAT

Acești cai mai mici au fost domesticiți și crescuți în diferite scopuri în toată emisfera nordică. Istoric, poneii au fost folosiți pentru transportul de călători și de mărfuri, pentru călătorii de agrement. În timpul revoluției industriale, în special, în Marea Britanie, un număr semnificativ de ponei a fost folosit, în mine, pentru transportul de încărcături de cărbune.

HRANA

Poneii au un sistem digestiv scurt și un stomac de mărimea unei mingi de rugby. Ei nu pot consuma mult la o masă, de aceea este bine ca ei să primească 3-4 mese pe zi. Poneii sunt mâncăcioși și pentru că nu sunt conștienți de anatomia stomacului lor, dacă au mâncare din belșug, se hrănesc în exces, fapt ce poate duce ușor la colici, extrem de periculoase pentru cabaline.

CONSERVARE

Unele rase de cai nu sunt definite ca ponei, chiar și atunci când animalele măsoară sub dimenisunea normală a cailor. Acest lucru se datorează, de obicei, fiziologiei globale și utilizărilor tradiționale.

LA ZOO BUCUREȘTI

La Zoo București avem în colecție 9 exemplare superbe de ponei, care vă așteaptă să îi vizitați!