When:
15 February 2019 all-day Europe/Bucharest Timezone
2019-02-15T00:00:00+02:00
2019-02-16T00:00:00+02:00

Cu un aspect greoi și lipsit de grație, hipopotamul este al treilea ca mărime mamifer terestru, după elefant și rinocer alb. Poate atinge o greutate de 3-4 tone, este omnivor iar ca areal de răspândire, îl întâlnim în Africa Subsahariană, prin lacuri, râuri și mlaștini de mangrove.

Considerat a fi unul dintre cele mai agresive animale din lume, anual circa 500 de persoane sunt atacate de hipopotami, este la rândul său vânat pentru carne și colții săi ce pot atinge și 60 cm lungime.

Dealtfel, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a declarat că este o specie vulnerabilă. La sfârșitul anilor ‘90, populația a scăzut dramatic din cauza pierderii habitatelor naturale și a braconajului. Astăzi în sălbăticie trăiesc circa 148.000 de hipopotami.

În ciuda aspectului masiv, este un animal agil, își petrece cea mai mare parte a vieții în apă, iar noaptea iese pe uscat pentru a se hrăni cu diverse ierburi. Este un animal sociabil, trăiește în grupuri de circa 10-15 indivizi, iar masculii își apără cu strășnicie teritoriul de împerechere.

Ziua Internațională a hipopotamului se aniversează în fiecare an la data de 15 februarie.