Coati

Coati

Nume științific: Nasua nasua
Clasa: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Procyonidae
Gen: Nasua
Specie: Nasua nasua (coati sud-american) sau Nasua narica (coati cu nas alb – America Centrală și de Nord)
Distribuție: America Centrală și de Sud – din sudul SUA până în nordul Argentinei; trăiește în păduri tropicale, păduri montane și savane

Dimensiuni:
– Lungime corporală: 41–67 cm (fără coadă)
– Coada: 32–69 cm

Greutate: 2–7 kg
Durata gestației: Aproximativ 75 zile
Număr pui la naștere: 2–7 pui
Speranța de viață: 7–8 ani în sălbăticie, până la 15 ani în captivitate

General:

Coatiul, cunoscut și sub numele de “ratonul cu nas lung,” este un mamifer mic, înrudit cu ratonii, având un bot alungit și flexibil, care îi permite să exploreze solul și crăpăturile pentru hrană. Coatiul are blana maro-roșcată, cu dungi negre pe coadă și botul alb, care contrastează cu ochii întunecați.

Sunt animale sociale, trăind în grupuri mari formate din 10-30 de indivizi, numite “trupe,” alcătuite în principal din femele și pui. Masculii adulți sunt de obicei solitari. Coatiul este un animal diurn și petrece timpul atât în copaci, cât și pe sol.

Habitat:

Coatiul trăiește într-o varietate de habitate, inclusiv păduri tropicale, păduri montane și savane. Este adaptabil și poate trăi și în zone perturbate de activitatea umană. Preferă locuri unde poate găsi adăpost în copaci și suficientă hrană.

Hrană:

Sunt animale omnivore; dieta lor constă, în principal, din nevertebratele pe care le găsesc pe pământ, cum ar fi tarantula, dar și din fructe. De asemenea, mănâncă vertebrate mici, cum ar fi șopârle, rozătoare, păsări mici, ouă de păsări și ouă de crocodil.

 

Conservare:

Coati nu este clasificat ca fiind amenințat cu dispariția,  prezentând o populație stabilă în sălbăticie. Din păcate această specie este vânată pentru carne și blană.

Pierderea habitatului urmare a defrișărilor pădurilor și vânătoarea practicată de către localnici sunt potențiale amenințări la adresa speciei.