Căpriorul European
Denumire științifică: Capreolus capreolus
Ordin: Artiodactyla
Familie: Cervidae
Gen: Capreolus
Specie: Capreolus capreolus
Distribuție: Europa și vestul Asiei
Dimensiuni: 95-135 cm lungime, înălțime la umăr 65-75 cm
Greutate: 15-35 kg
Perioada de gestație: 280-300 zile (inclusiv pauza embrionară)
Număr de pui: 1-3
Speranță de viață: 10-13 ani în sălbăticie, în captivitate mai mult

General:
Căpriorii sunt mamifere rumegătoare care formează familia Cervidae. Căpriorul se remarcă prin corpul său bine proporționat și grațios, relativ scurt, cu lungimea de 1-1,3 m, înălțimea la greabăn de 0,65-1 m și greutatea de 15-30 kg. Masculul este mai mare decât femela și mai robust, dar se diferențiază și prin podoaba capilară – coarnele robuste de 20-30 cm.
Corpul este acoperit de blana moale cu un colorit în nuanțe maronii-roșcate. Coada este scurtă, măsoară doar 5 cm., gâtul este lung și subțire, capul este mic și frumos alcătuit. Ochii sunt mari și expresivi, au irisul de culoare maro-închis, sunt blânzi și proeminenți.
Urechile sunt mari, mobile, lungi și ovale, cu vârful ascuțit și acoperite de fire scurte de păr. Simțurile auditiv, vizual și olfactiv sunt bine dezvoltate.
Membrele anterioare, dar și cele posterioare sunt subțiri și lungi, au gheare copitate, mici, mușchii coapselor sunt foarte bine dezvoltați.
Căpriorul aleargă sprinten și destul de rapid, sau se plimbă tacticos pentru a paște și a rumega frunze și fire de iarbă, precaut și atent la tot ce se întâmplă în jurul său.
Căpriorii sunt singurele ungulate care au o perioadă diferită de gestație, în funcție de fiecare exemplar în parte și, prin urmare, ciclul lor de reproducere diferă de cele ale altor specii, chiar strâns legate. Este unul dintre cei mai comuni cervizi din Europa. Căpriorii pot „lătra” pentru a avertiza despre pericole!
Habitat:
Păduri mixte, zone Agricole. Căpriorul trăiește într-o varietate de zone geografice, de la tundră la pădurile tropicale. Deși, adeseori, asociați cu pădurile, mulți căpriori, în special cei europeni, sunt specii ecotone care trăiesc în zonele de tranziție între păduri și tufișuri (pentru acoperire) și prerie și savană (spațiu deschis). Majoritatea căpriorilor locuiesc în pădurea mixtă și în cele de conifere montane mixte.
Hrană:
Frunze, lăstari, ierburi, fructi. Căpriorii sunt erbivore și se hrănesc în primul rând cu frunze. Aceștia au stomacuri mici și nu au cerințe mari de nutriție. Căpriorii au nevoie de o cantitate mare de minerale, cum ar fi calciu și fosfat, pentru a susține creșterea de coarne, iar acest lucru necesită o dietă bogată în nutrienți.
Conservare:
Populația este stabilă. Căpriorul apare pe Lista Roşie IUCN cu risc scăzut; în România este o specie ocrotită prin lege.