Broasca fantomă otrăvitoar
Denumire științifică: Epipedobates tricolor
Ordin: Anura
Familie: Dendrobatidae
Gen: Epipedobates
Specie: Epipedobates tricolor
Distribuție geografică: Broasca fantomă otrăvitoare trăiește în zonele din centrul Ecuadorului, în pădurile aflate în apropierea cursurilor de apă, între 1000–1769 m deasupra nivelului mării
Dimensiuni și greutate: Dimensiuni foarte mici, variază între 1–4 cm; Greutate: 2–4 g

General:
Este roșu cu dungi albe, un semnal de avertizare pentru prădători.
Secretă toxine folosite în dezvoltarea analgezicelor.
Aceste broaste au o piele extrem de toxică, care este rezultatul dieta lor. Otrava este făcută dintr-o combinație de substanțe chimice de la fiecare insectă, care apoi se colectează în glande din pielea broaștelor.
Această otravă este atât de toxică încât numai 2 micrograme sunt necesare pentru a fi fatale pentru oameni.
Pentru a reproduce masculii se luptă reciproc pentru a câștiga atenția femelelor. Femelele vor depune între un ou și treizeci de ouă sub frunze, fiind îngrijite de ambele sexe. Atunci când ouăle se deschid, unul dintre părinți poartă puii pe spate până la o sursă de apă.
Aceste specii sunt încadrate ca fiind amenințate cu dispariția. Cauzele determinate pentru statusul lor în sălbăticie constau în poluarea agrochimică a căilor navigabile și pierderea habitatelor din cauza activităților agricole. De asemenea broaștele fantomă se colectează în Ecuador pentru uz medicinal.
Habitat:
Trăiește în păduri tropicale umede.
Hrană:
Hrana broaștelor fantomă este formată din furnici, gândaci, muște, acarieni, păianjeni, termite și omizi. Mănâncă artropode mici.
Conservare:
Specie vulnerabilă.