Antilopa Eland

Antilopa Eland

Denumire științifică: Taurotragus oryx
Ordin: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Gen: Taurotragus
Specie: Taurotragus oryx
Distribuție: Africa sub-sahariană
Dimensiuni: 2,5-3,4 m lungime, înălțime la umăr 1,5-1,8 m
Greutate: 400-900 kg
Perioada de gestație: 8-9 luni
Număr de pui: 1
Speranță de viață: până la 20 ani în sălbăticie, în captivitate mai mult

General:

Antilopa Eland(Taurotragus oryx) este cea mai mare din lume, dar este cea mai lentă și greoaie, atingând doar aproximativ 25km/oră, atunci când încearcă să scape din situațiile limită. În schimb poate sări până la 10 m lungime, ceea ce îi conferă un avantaj față de prădătorii naturali, marile feline ale stepei africane. 

Exemplarele tinere au pielea de culoarea cafelei cu lapte, dar pe măsură ce îmbătrânesc se „îmbracă” în nuanțe de gri închis cu tentă albăstruie. Caracteristicile fizice includ coarnele răsucite și lungi, un guler în jurul gâtului gros, din piele cu falduri ample, masculii pot atinge chiar si 900 kg, iar femelele 600kg.

  Este un animal destul de docil, parcurge distanțe mari pentru a se hrăni, stau în grupuri de „creșă” , atunci când femelele au pui. Este cea mai mare antilopă din lume și poate sări peste 2 metri în aer! Masculii mari produc un sunet de „clic” când merg, posibil pentru a comunica între ei!

Habitat:

Savane, păduri deschise. Este una dintre cele mai adaptabile dintre ierbivore, populează zone întinse din Estul și Sudul Africii, de la savană, pajiști înalte sau înălțimi muntoase.

Hrană:

Iarbă, frunze, fructe. Nu este un animal foarte pretențios în ceea ce privește hrana, consumând cu plăcere deopotrivă ierburi de tot felul, fructe suculente, rădăcini dar și frunze, pe care le „culege” cu coarnele din copaci.

Conservare:

Populația este stabilă, dar amenințată de vânătoare și pierderea habitatului. Deși nu se află pe lista speciilor amenințate cu dispariția, sunt protejate, numărul de exemplare a scăzut simțitor datorită vânatului intensiv, pentru carne dar, mai ales, pentru pielea sa.