Papagalii Psittacula
Papagalul Marele Alexander
Psittacula eupatria
Papagalul Micul Alexander
Psittacula krameri
Genul Psittacula sau papagalii africo-asiatici, așa cum sunt cunoscuți, provin din Africa în Asia de Sud-Est. Sunt specii foarte răspândite. Dintre toate speciile existente, numai Psittacula calthropae, Psittacula caniceps și Psittacula echo nu au o subspecie reprezentativă în nicio parte a continentului Asia.
Celelalte două genuri asiatice, Loriculus și Psittinus, sunt reprezentate de numai două și respectiv o specie, care apar în partea continentală a Asiei. Numele genului Psittacula este un diminutiv al psitacului latin, “papagalul”.
Papagalul Marele Alexander reprezintă o specie amenințată având în vedere tendința accentuată de scădere a populației.
Papagalul Marele Alexander este larg răspândit în sud și sud-estul Asiei, în Pakistan, în insulele indiene (inclusiv Insulele Andaman și Narcondam Island), Sri Lanka, Nepal, Bhutan și Bangladesh, în Insula Cocos și în sudul și centrul Myanmar, Thailanda, sudul și vestul Laos-ului, în Cambodgia și sudul Vietnamului.
Papagalul Marele Alexander (Psittacula eupatria) este numit astfel după Alexandru cel Mare care l-a introdus în Europa. Acești papagali sunt păsări foarte active, curioși și plini de energie. De asemenea, papagalilor Marele Alexander le place mult să se scalde. Specia aproape a dispărut în întregime din Thailanda, fiind rămase doar populații mici.
Papagalul Micul Alexander se întâlnește în sudul Mauritaniei spre sudul Guineei, estul până la sudul Sudanului și nordul Ugandei. Speciile sunt introduse pe scară largă în întreaga lume, deși identificarea subspeciei a acestor populații este puțin cunoscută. De asemenea, papagalul Micul Alexander se regăsește și în Europa și Orientul Mijlociu, și la nivel local în Africa de Nord și de Sud, Mauritius, Seychelles, local în Asia de Sud-Est, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Insulele Hawaii, local în America de Nord (California, Florida), local în Antilele Mari și Mici și în Venezuela.
Spre deosebire de Papagalul Marele Alexander, Papagalul Micul Alexander nu este în pericol de dispariție, specia fiind destul de răspândită atât în zonele native, cât și în cadrul zonelor în care a fost introdus.
La Zoo București, în cadrul Exotariului, pot fi admirate trei exemplare din specia Papagalul Marele Alexander și 7 exemplare din Papagalul Micul Alexander.