Papagalul Ara cu aripi verzi
Ara Chloroptera
Papagalul Ara cu aripi verzi (Ara chloropterus), cunoscut și sub numele de papagalul roșu-verde, este un papagal mare, cel mai mare din genul Ara.
Papagalul Ara cu aripi verzi are un penaj parțial roșu și albastru-deschis pe spate. Coada lungă are terminația albastră. Aripile sunt albastre, cu penele de pe partea superioară verde-închis, de la care provine și denumirea speciei.
Este larg răspândit în pădurile umede din nordul și centrul Americii de Sud. Cu toate acestea, în comun cu alți papagali, în ultimii ani s-a înregistrat o scădere accentuată a numărului acestora datorită pierderii habitatelor și comerțului ilegal cu papagali.
Papagalul Ara trăiește în perechi formate pe viață. Femelele, de obicei, plasează două sau trei ouă într-un cuib, făcut într-o scorbură de copac.
Hrana este formată din semințe, fructe cu coajă lemnoasă, fructe și vegetație, ciugulind pe ramurile cele mai proeminente ale copacilor înalți.
Papagalii adulți sunt vânați pentru carne și pene, în timp ce puii sunt luați din cuiburi pentru comerțul cu păsări vii.
Deși nu este considerată, în prezent, o specie amenințată, Fundația Aves Argentinas, partener al BirdLife International, conduce reintroducerea speciei în Argentina. Pasărea care nu a mai fost văzută de câțiva ani și care este menționată ca fiind critic amenințată în Argentina a fost eliberată în Rezervația Provincială Iberá în provincia nord-estică Corrientes. Păsările provin din grădinile zoologice și din centrele de creștere din Argentina și au fost eliberate în 2015.
La Zoo București puteți admira două exemplare gălăgioase de papagali Ara cu aripi verzi.