When:
27 February 2019 all-day Europe/Bucharest Timezone
2019-02-27T00:00:00+02:00
2019-02-28T00:00:00+02:00

Suveran al ținuturilor arctice, majestuos și înconjurat de o aură de mister, ursul polar este unul dintre cele mai mari carnivore de pe pământ. Masculii ating 600 kg, iar femelele 300 kg, poate ajunge la 2 m înălțime și circa 2,5 m lungime. Renumita sa blană de un alb pur capătă nuanțe de gri sau galben, în timpul scurtei veri polare, iar sub aceasta un strat gros de grăsime îi asigură protecția împotriva frigului și a temperaturilor extreme. Cu un miros și auz foarte bine dezvoltate, dar și un foarte bun înotător este un redutabil vânător de elită, capturând cu ușurință pești, foci sau chiar morse de mari dimensiuni.

Arealul său de răspândire se întinde pe calota glaciară a oceanului Arctic, Canada, SUA (Alaska), Groenlanda, Rusia și Norvegia.

Este clasificat ca o specie vulnerabilă, atât datorită schimbărilor climatice cât și din cauza vânatului la scară largă.

Încălzirea globală pune în pericol supraviețuirea acestei specii, ce este considerată de oamenii de știință un veritabil barometru al sănătății ecosistemului arctic.

Atunci când calota glaciară începe să se topească, urșii polari se deplasează pe întinderi vaste, chiar și până la 1000 de km, în căutarea hranei.

În jurul său s-au țesut numeroase mituri și legende, mai ales în cultura popoarelor nordice, unde întruchipează forța, echilibrul, libertatea, înțelepciunea sau spiritul protector. Nu trebuie să îl uităm si pe îndrăgitul Fram, ursul polar, din romanul lui Cezar Petrescu, un personaj ce prin povestea sa, a emoționat și inspirat generații întregi de mici visători.