FENEC
Nume științific: Vulpes zerda
Clasa: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Canidae
Gen: Vulpes
Specie: Vulpes zerda
Distribuție: Deșerturile din Africa de Nord, Peninsula Arabică și Sahara
Dimensiuni: Lungime corporală: 24-41 cm (fără coadă); coada: 18-31 cm
Greutate: 0,8 – 1,5 kg
Durata gestaţiei: 50-52 zile
Număr pui la naștere: 2-5 pui
Speranța de viaţă: 10 ani în sălbăticie, până la 14 ani în captivitate


GENERAL
Fenecul (Vulpes Zerda) este o specie de mamifer înrudit cu vulpea. Numele său uzual, fenec, provine din cuvântul arab fenek, care înseamnă vulpe, iar zerda provine din grecescul xeros, care înseamnă uscat. Acesta este cel mai mic reprezentant al familiei Canidelor.
Fenecul are urechile relativ mari, vârful cozii în nuanțe de negru. Are blana crem până la crem-gălbuie. Tălpile sale îmblănite sunt adaptate la mersul pe nisipul moale, fierbinte. E predominant nocturn.
Lucru neobișnuit printre vulpi, se asociază în grupuri de câte 10 indivizi, dar relațiile dintre aceștia nu sunt clare. Fiecare membru sapă o vizuină de câțiva metri în pământul moale. Împerecherea are loc în perioada ianuarie-februarie, iar puii rămân în vizuină timp de 2 luni. Sunt pe deplin maturi al 11 luni.
HABITAT
Fenecul trăiește în deșerturi aride și semi-aride, unde sapă vizuini în nisip pentru a se adăposti de temperaturile extreme. Vizuinele sale pot fi complexe, cu mai multe intrări și ieșiri. Habitatul său include dune de nisip, câmpii stâncoase și zone izolate de vegetație.
HRANA
Fenecul este omnivor, având o dietă variată care include insecte, rozătoare mici, păsări, ouă, fructe și rădăcini. Este bine adaptat să trăiască cu puțină apă, obținând hidratarea necesară din hrana consumată.
În captivitate, fenecul este hrănit cu un amestec de fructe, legume, carne și suplimente minerale pentru a-i satisface cerințele nutriționale.

CONSERVARE
Fenecul nu este considerat o specie amenințată, fiind clasificat ca “Least Concern” de IUCN. Totuși, amenințările includ capturarea pentru comerțul cu animale exotice și degradarea habitatului din cauza activităților umane.
Fenecul este protejat în multe regiuni ale arealului său natural, iar popularitatea sa ca simbol al deșertului ajută la sensibilizarea publicului cu privire la conservarea ecosistemelor aride.
LA ZOO BUCUREȘTI
Două exemplare de Fenec se află la Zoo București.