Termeni si conditii

Istoricul 
 
Gradina Zoologica Bucuresti a luat fiinta in anul 1955 sub forma unui serviciu al Sectunii Gospodariei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei. 
La acea data, mici efective de animale erau raspandite in parcurile Cismigiu, Carol I, Herastrau si in Padurea Baneasa.

Intre anii 1955-1959 are loc o concentrare progresiva a animalelor in cadrul Coltului Zoologic Baneasa, unde la 1 Mai 1959 s-a deschis primul sezon de vizitare.

Incepand din 1962, titulatura institutiei a devenit Gradina Zoologica Bucuresti si in acelasi an, a fost inclusa in Anuarul International al Gradinilor Zoologice (International Zoo Yearbook, editat de Societatea de Zoologie din Londra).

 


Specificul
 
Gradina zoologica, avand suprafata totala de 5,85 ha, este un asezamant public  care intretine si expune colectii de animale vii, salbatice, indigene si exotice, in vederea realizarii a doua principale deziderate: conservarea faunei (avand prioritate speciile amenintate cu disparitia) si instruirea, educarea si recreerea publicului vizitator.

 


Realizarile
 
In momentul de fata, la nivel mondial, se depun mari eforturi pentru ocrotirea naturii, inclusiv a faunei salbatice. In acest context problemele gradinilor zoologice sunt de mare actualitate.

La nivel european este constituit organismul EAZA (Asociatia Europeana a Gradinilor Zoologice si Acvariilor) care coordoneaza activitatea acestor institutii, conform dezideratelor mentionate. 

In prezent, nici o gradina zoologica sau acvariu public din Romania nu este membru institutional al EAZA. 

Federatia Gradinilor Zoologice si Acvariilor din Romania (F G Z A R) organizatie Infiintata la initiativa Zoo Bucuresti este recunoscuta de catre EAZA ca membru asociat.

O realizare care atrage publicul, este construirea unui exotariu (amplasament pentru pasari exotice) realizat prin sponsorizare de catre Canalele TV Discovery si Animal Planet, reprezentate in Romania de firma ZONE VISION.

Acest amplasament prezinta specii deosebit de frumoase si interesante de pasari exotice (papagali si pasari de ornament), intr-o modalitate moderna, apropiindu-se de standardele internationale.