VEVERITA CENUSIE
Sciurus carolinensis

 

Clasă: Mammalia

Subclasa: Theria

Ordin: Rodentia

Familie: Sciuridae

Lungime: 380-525 mm

Lungimea cozii: 150-250 mm

Greutate: 400-500 g

Speranța de viața: 12,5 ani

Status de conservare: risc scăzut

GENERAL

Veverița cenușie este răspândită în zona de est a Statelor Unite, la vest de râul Mississippi și in nordul Canadei. Este o veveriță de dimensiuni medii, fără diferențe în mărime sau culoare în privința genului. Suprafața dorsală variază de la gri închis până la gri deschis și poate avea tonuri de maro. Urechile sunt de culoare gri pal, uneori chiar albe, iar coada este de obicei albă sau gri deschis.

În ceea ce privește reproducerea, masculii concurează între ei pentru a se împerechea cu femelele. În plus, femelele pot avea mai mult de un singur partener. Perioada de reproducere variază între decembrie-februarie și mai-iunie. Majoritatea femelelor sunt destul de mature la 1,25 ani pentru a putea reproduce, dar uneori pot face asta și de la 5,5 luni, în timp ce masculii devin adulți de la 11 luni.

Primavara, vara și toamna, veverițele ating cel mai înalt grad de eficiență cu 2 ore după răsăritul soarelui și cu 2-5 ore înainte de apus, acest lucru ajutându-le să se ferească de razele soarelui arzatoare din timpul zilei. În timpul iernii, își desfățoara activitatea la cote maxime numai cu 2-4 ore înainte de apusul soarelui. În general, femelele sunt mult mai active decât masculii în lunile de vara, în schimb  masculii sunt mult mai activi iarna.

 

HABITAT

Veverița cenuție preferă habitatele pădurilor mature, mari de mai mult de 40 de hectare cu vegetație diversă. Densitățile sunt cele mai ridicate în pădurile cu pomi care produc alimente, care pot fi depozitate în timpul iernii, cum ar fi stejarul și nucile.

HRANA

Veverițele cenușii se hrănesc în special cu nuci, flori și muguri din mai mult de 24 de specii de stejar, nuci pecane, fag etc. Sunt consemnate de asemenea ca hrana fructe, semințe, bulbi sau flori de castani, cireșe sălbatice, alune, fructe din copac ginko. Cereale precum porumb și grâu sunt consumate în special iarna. Insectele sunt consumate vara, hrănindu-se și cu oase, ouale păsărilor, broaște. Ele ingroapă alimentele iarna folosind o metoda numita “scatter hoarding” și le localizeaza dupa memorie și miros.

CONSERVARE

Conform studiilor recente, veverița cenușie nu se află în pericol de dispariție, populațiile fiind stabile.

LA ZOO BUCURESTI

La ZOO București puteți admira două veverițe adorabile, care abia așteptă să vă cunoască!