STRUȚUL AFRICAN

(Struthio camelus)

Regn: Animalia

Încrengătură: Chordata

Subîncrengătură: Vertebrata

Clasă: Aves

Ordin: Struthioniformes

Familie: Struthionidae

Distribuție: Africa

Habitat: Regiuni de deșert și savane deschise, preferă regiunile cu iarbă scurtă, lipsite de copaci înalți. În zonele în care cresc numai tufișuri, ce i-ar putea împiedica fuga sau vederea la distanță mare, rămân un timp scurt.

Dimensiuni:

Înălțimea totală:

masculul: 2,10 – 2,70 m

femela: 1,75 – 2,50 m

Greutate: 110 – 150 kg

Vârsta: 60 – 70 ani

Maturitate sexuală: 1,5 – 2 ani

Perioada de împerechere: februarie – septembrie

Număr de ouă: 30

Clocire: 39 – 45 zile

GENERAL

Struțul este o pasăre alergătoare care trăiește în Africa, fiind cea mai mare pasăre care trăiește, în prezent, pe Pamânt. Struțul african care trăiește acum în Sahara a fost răspândit în trecut și pe teritoriul Asiei de vest. Penele și carnea struțului fiind apreciate de om, acest fapt a dus la dispariția speciei de pe teritoriul asiatic.

Struțul are gâtul lung și golaș, capul mic, corpul masiv cu aripi mici, picioarele sunt lungi și musculoase. Penajul masculului este negru cu alb.

Struțul este nemigrator, nu poate zbura pentru că este foarte greu, dar aleargă cu o viteză și o energie remarcabile. Se deplasează cu 70 km/h timp de 30 de minute.

Struții masculi rivalizează pentru teritoriu și poziție socială. În timpul sezonului de reproducere, masculii scot strigăte asurzitoare și execută parade impunătoare.

În sălbăticie, ei sunt seminomazi, călătorind în cârduri mixte, masculi și femele, pe distanțe mari în căutarea hranei.

HABITAT

Mediul natural de viață al struțului este Africa, mai ales partea de sud și partea estică a continentului. Struțul a dispărut de pe teritoriul Arabiei, din nordul Saharei și din vestul continentului asiatic. Păsările trăiesc în regiuni de deșert și savane deschise, preferă regiunile cu iarbă scurtă, lipsite de copaci înalți. Deșertul propriu zis, fără vegetație, care nu oferă hrană va fi numai traversat, deoarece pasărea își asigură necesarul de lichide din hrana consumată. În Australia există de asemenea struți, dar care sunt, de fapt, păsări care au scăpat din ferme, și care, ulterior, s-au sălbăticit.

HRANA

Struții sunt păsări rezistente, putin pretențioase la conditiile de climă și alimentație.  Ei pot rezista chiar și la temperaturi de îngheț, însă pentru a avea performanțe este bine să nu fie expuși la temperaturi scăzute, să fie ținuți în adăposturi închise. Pe timpul verii se cresc in adăposturi care au acces la pășuni sau pajiști naturale.

Struții sunt erbivori și se pot crește cu ușurință în sistem extensiv, hrana fiind asigurată de pășune. Suprafața necesară de pășune pentru un struț este de 200-250 mp, 40-50 struți/ha de pășune.

CONSERVARE

Creșterea struților în ferme așa cum se întâlnește astăzi în Africa de Sud și în alte regiuni s-a dezvoltat, probabil, între anii 1857 și 1864 ca o nouă ramură în zootehnie. Comerțul cu pene de struț are o vechime de câteva secole, datând din civilizațiile primitive, în special, în timpul imperiilor Egiptean, Asirian și Babilonian.

LA ZOO BUCURESTI

Struțul african este reprezentat la Zoo București de un exemplar mascul.