SCONCSUL

(Mephitis mephitis)

Clasa: Mamifere

Ordin: Omnivoră

Familie: Mephitidae

Greutate: 0,5 – 8,2 kg (Adult)

Perioadă de gestație: 66 de zile

Lungime: 40 – 75 cm (Adult)

Mărimea teritoriului: femela: 2 – 4 km² (Adult)

GENERAL

Sconcșii sunt mici mamifere omnivore din familia Mephitidae. Aceste animale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a pulveriza din două canale care ies din anus un lichid cu un miros puternic neplăcut, ce ține la distanță prădătorii.

Diferitele specii de sconcși variază, în ceea ce privește aspectul, de la alb-negru la maro sau crem, dar toate au culori de avertizare. De exemplu, sconcsul negru are o dungă albă subțire pe bot și dungi albe mai late pe partea dorsală, de la cap până la coadă.

Este vânat sau crescut pentru blana sa prețioasă.

Membrele sale sunt scurte și musculoase, iar coada este lungă și pufoasă.

Sunt solitari, dar se pot aduna, iarna, în vizuini comune printre stânci.

HABITAT

Sconcul este foarte răspândit din Canada până în nordul Mexicului, dar poate fi întâlnit și în Europa și în sud-estul  Asiei.

HRANA

Sconcsul este omnivor, consumând atât plante, cât și animale și își schimbă dieta pe măsură ce se schimbă anotimpurile. Se hrănește cu insecte și larve, râme, rozătoare, șopârle, salamandre, broaște, șerpi, păsări și ouă. De asemenea, în mod obișnuit, mănâncă fructe de pădure, rădăcini, frunze, iarbă și ciuperci.

CONSERVARE

Nu sunt în pericol de dispariție. Sconcsul este prezent și în afara zonelor sale native, specia fiind relativ răspândită.

LA ZOO BUCURESTI

La Zoo București puteți admira ”de la distanță” un sconcs.