PORCUL SPINOS

(Hystrix cristata)

Clasa: Mammalia

Ordin: Rodentia

Familie: Hystricidae

Gen: Hystrix

Specie: H. cristata

Distribuție: Africa, India, Grecia, Italia

Habitat: deșerturi, păduri și pajiști.

Dimensiuni:

– corp: 60 – 90 cm.

– coadă: 20 – 25 cm.

Greutate: 13 – 27 kg.

Maturitate sexuală: 1 – 2 ani.

Perioada de gestație: 2 luni.

Număr pui la naștere: 1 – 2 pui.

GENERAL

Porcul spinos este al treilea cel mai mare membru al familiei rozătoarelor. Numele de porc spinos provine din cuvântul francez “porc d’epine”. Corpul acestui animal este rotund și este acoperit cu țepi, iar culoarea lor poate fi gri, maro sau alb. Țepii care le acoperă corpul sunt fire de păr îmbrăcate în cheratină și sunt folosiți pentru a îndepărta prădătorii. În mod normal, acești țepi stau în poziție culcată, însă atunci când porcul spinos se simte amenințat, aceștia se ridică. Are botul tocit, iar ochii și urechile sunt mici. Picioarele porcului spinos sunt mici și robuste, fiecare având 5 degete care se termină cu gheare puternice.

HABITAT

Porcul spinos trăiește în pădurile și silvostepele din regiunile subtropicale și tropicale. Trăiesc și la poalele munților, în munți, uneori și în deșert. Urcă în munți până la 3900 m deasupra nivelului mării.

HRANA

Porcul spinos este un erbivor, un rozător. Se hrănește cu părțile subterane și supraterane ale plantelor, rădăcini, bulbi, boabe și fructe.

CONSERVARE

Specia nu este amenințată cu dispariția.

LA ZOO BUCURESTI

La Zoo București puteți admira un exemplar din această specie!