LEOPARDUL ZAPEZILOR

(Unicia Unicia)

 

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familie: Felidae

Gen: Panthera

Specie: uncia

Răspândire: Asia Centrală, regiunea siberiană a Rusiei

Dimensiuni: 1000 – 1300 mm

Greutate: 35-75 kg

Perioada de gestație: 90-105 zile

Număr pui la naștere:  2-3 pui

Speranța de viață: 21 de ani în captivitate

GENERAL

Leoparzii de zăpadă sunt aproape imposibil de localizat și studiat în sălbăticie, deoarece se integrează perfect în mediul lor natural. Traversează granițele internaționale a peste 12 state, fiind adaptați condițiilor extreme, adesea dincolo de limitele rezistenței umane. Se estimează că în sălbătice sunt mai puțin de 7.000 de exemplare, specia fiind amenințată cu dispariția, urmare a degradării și fragmentării habitatului, conflictelor cu zonele populate, dar și a activității militare în aceste zone.

Lungimea unui leopard de zăpadă adult este de 1000 până la 1300 mm, lungimea cozii fiind de 800 până la 1000 mm, reprezentând aproximativ 75% până la 90% din lungimea totală a corpului. Această coadă extrem de lungă o folosește, în mod special, pentru echilibrarea pe terenul abrupt și stâncos din mediul în care trăiește, dar poate fi, de asemenea, utilă și pentru a-și acoperi extremitățile în timpul vremii aspre de iarnă.

În general, masa medie pentru un adult este de 35 până la 45 kg, cu o gamă totală de 25 până la 75 kg în întreaga specie. O caracteristică a leoparzilor de zăpadă este dimensiunea extrem de mare a labelor în comparație cu alte felide, care sunt o adaptare pentru mersul pe zăpadă.

Culoarea de bază a blănii poate varia de la gri deschis, la gri fumuriu până la crem-galben, cu o nuanță albă care se găsește, în general, pe partea inferioară. Întregul corp este acoperit cu pete de culoare neagră și rozete. Rozetele sunt inele mai mari care înconjoară pete mai mici și se găsesc numai pe corp și coadă, în timp ce petele solide se găsesc pe cap, gât și membrele inferioare.

Leoparzii de zăpadă sunt solitari și nu se asociază decât dacă este vorba de împerechere. Reproducerea este puternic sezonieră, apare în timpul iernii târzii din ianuarie până în martie. Atunci când femelele sunt în estru, scot sunete continue, necesare pentru a atrage masculi.

Perioada de gestație este de aproximativ 90 până la 105 zile, iar puii se nasc între aprilie și iunie. Sunt născuți într-un adăpost stâncos, unde femela-mamă face un cuib. La naștere, puii de leopard de zăpadă cântăresc 300-600 grame.

Leoparzii de zăpadă sunt în primul rând animale crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt mai activi în timpul zorilor și seara.

Leoparzii de zăpadă care împart un spațiu relativ comun trăiesc la o distanță de aproximativ 2 kilometri unul față de celălalt, se evită în mod activ unul pe altul, marcând căile de circulație cu zgârieturi, fecale, care sunt de natură a dezvălui detalii despre sexul și starea reproductivă a indivizilor.

HABITAT

Leoparzii de zăpadă trăiesc într-o zonă geografică vastă de aproximativ 2,3 milioane de kilometri pătrați și sunt distribuiți pe o scară largă, dar sporadică, în întreaga zonă montană înaltă din Asia Centrală. Aceasta include întregul sistem montan din Himalaya, precum și zonele din Bhutan, Nepal, Mongolia de Sud și de Vest și regiunea Siberiană a Rusiei. Cu toate acestea, 60% din raza de acțiune se află în China, în special în regiunile autonome Xinjiang și Tibet, precum și în provinciile Sichuan, Qinghai și Gansu.

Terenurile abrupte, stâncoase sunt zonele preferate ale leoparzilor de zăpadă. Leoparzii de zăpadă trăiesc în zone alpine și subalpine de la altitudini de 900 până la 5.500 de metri sau chiar mai mult, dar, în general, la altitudini cuprinse între 3.000 și 4.500 de metri. În timpul iernii pot migra la altitudini mai mici de 900 de metri, urmând prada lor preferată. Leoparzii de zăpadă, în general, evită acoperirea densă a pădurilor și a câmpurilor cultivate.

 

HRANA

Leoparzii de zăpadă sunt carnivori și își vânează activ prada. Sunt, de asemenea, prădători oportuniști și vor lua orice fel de carne și pradă pentru a se asigura că își îndeplinesc cerințele de energie. Ei sunt capabili să ucidă animale cu mai mult de trei până la patru ori greutatea proprie.

Speciile care constituie pradă pentru leoparzii de zăpadă sunt oile sălbatice, caprele alpine, cerbii, mistreții, antilopele tibetane, gazelele tibetane, dar și marmotele, iepurii, șoarecii și păsările.

CONSERVARE

Numărul de exemplare aflat în sălbăticie este aproape imposibil de stabilit. Cu toate acestea numărul lor este estimat sub 4000 de exemplare. Habitatul lor specific a permis protecția acestei specii din punctul de vedere al conflictului cu omul. Din păcate leopardul de zăpada este o victimă a braconajului pentru blana frumoasă, comerțul cu aceasta persistând urmare a sărăciei din zonele respective. Multe țări au interzis importul blănurilor de leopard de zăpadă.

Leoparzii de zăpadă sunt listați ca specie vulnerabilă de către IUCN urmare a reevaluării din anul 2016, deși iniția specia a fost încadrată ca fiind pe cale de dispariție. Schimbarea încadrării de către IUCN a generat numeroase controverse la nivel internațional.

Leoparzii de zăpadă continuă să fie vânați pentru oase și organe, care sunt folosite în medicamente tradiționale asiatice. Activitățile miniere, de asemenea, continuă să degradeze habitatul, forțând leoparzii de zăpadă și prada lor să se mute în zone mai puțin adecvate, unde pot intra în conflict cu eforturile umane de a supraviețui în habitatele aspre de munte.

Snow Leopard Trust (https://www.snowleopard.org) , cu sediul în Seattle, este o organizație nonprofit dedicată conservării leoparzilor de zăpadă. Fundația consideră că leoparzii de zăpadă pot fi ajutați printr-o abordare echilibrată care să țină cont de nevoile oamenilor locali și de mediul înconjurător și să includă programe educaționale, formare și sprijin pentru personalul din parc și rezervațiile din diferite țări.

 

În prezent există mai mult de 100 de zone protejate pentru leoparzii de zăpadă, dintre care 36 se găsesc în zone de granițe internaționale, depășind granițele a peste 12 state.

LA ZOO BUCURESTI

Valdi, leopardul zăpezilor, este o prezență aparte la Zoo Bucuresti. Preferă să stea liniștit în timpul zilei și să urmărească vizitatorii de la înălțime. Devine mult mai activ la amurg și în zori când poate fi văzut profitând de elementele special create în cadrul amplasamentul său.