GÂSCA BARREN

Cereopsis novaehollandiae

Regn: Animalia

Încrengătura: Chordata

Clasa: Aves

Ordin: Anseriformes

Familie: Anatidae

Subfamilie: Anserinae

Gen: Cereopsis

Specie: Cereopsis novaehollandiae

Greutate: 3,1-5,1 kg

Lungimea aripei: 150-190 cm

Lungime: 75-100 cm

Speranța de viață: 10,7 ani

Status de conservare: risc scăzut

Gâsca Barren este o gâscă de mărimi mari din sudul Australiei, o specie nemigratoare. Numele gâștei provine de la zona unde au fost văzute pentru prima dată de către exploratorii europeni. Aceste gâște sunt unice prin penajul lor aproape uniform gri, cu corpul voluminos și pene rotunjite. Coada și penele de zbor sunt negre iar picioarele sunt roz cu tălpile negre.

Această gâscă cenușie asemeni unui porumbel s-a adaptat, în principal, pe uscat. Prezintă un cioc scurt și negru care este aproape ascuns de o perniță cărnoasă verde-deschis. Este o specie agresivă și teritorială, putând ciupi sau lovi cu aripile sale cioturoase.

Numărul scăzut al Gâștelor Barren din anii anteriori a fost inversat de adaptabilitatea rapidă a celor din zona de est la hrana de pe terenurile agricole. Zonele de reproducere sunt insulele ierboase din largul coastelor australiene, unde Gâștele Barren își construiesc cuiburile pe pământ, în colonii.

Gâsca Barren se hrănește prin pășunat și rar poate înota. De asemenea, capacitatea lor de a bea apă sărată permite ca numărul de gâște să rămână pe țărmurile insulelor pe tot parcursul anului.

Această specie prezintă un număr foarte mare de indivizi. Tendința populației pare să fie stabilă, prin urmare specia nu se apropie de pragurile de vulnerabilitate.