FAZANUL DE HIMALAYA

Regn: Animalia

Încrengătură: Chordata

Clasă: Aves

Ordin: Galliformes

Familie: Phasianidae

GENERAL

Fazanul de Himalaya a fost adus în Europa, pentru prima dată, în jurul anului 1900, în Anglia. Este originar din centrul Asiei. Este cel mai mare fazan din România, atingând 1,5 kg sau și mai mult. Capul și gâtul îi sunt de culoare verde – bronz, pieptul de culoarea bronzului.  Gulerul alb nu este continuu, ci în formă de semilună, pe fiecare latură a gâtului. Se caracterizează printr-o mare rezistență la excesele climaterice, fiind originar dintr-o regiune cu climă continentală.

 

HABITAT

Fazanul de Himalaya trăiește în zonele muntoase și în zonele de țărmuri din regiunea Himalaya din India, Nepal, Kashmir și Pakistan. Se găsesc, în principal, în vestul Nepalului, Kumaon, Garhwal, Tehri Garhwal, Statele Simla, Bussahir, Kullu, Chamba până în jurul districtului Hazara. Sondajele din 1981 și 2003, în zona Dhorpatan din vestul Nepalului, au creat 70 de locații de asistare, sugerând că în acest domeniu există numere substanțiale (aproximativ 200 de păsări). Într-un alt studiu efectuat în 2010, fazanul fani a fost depistat în 21 de locații de ascultare din districtul Kullu din Himachal Pradesh . Acestea se găsesc în principal peste 6000 de metri altitudine ș.

HRANA

Exista mai multe modalitati practice de hranire a fazanilor. Unii crescatori considera ca aceste pasari trebuie hranite cu cat mai multe produse de origine animala cu un continut de peste 30% in proteine, altii prefera o alimentatie variata cu diferite amestecuri in furaje la care se adauga si hrana naturala de origine animaliera

CONSERVARE

Datorită pierderii continue a habitatelor, dimensiunilor mici ale populației și vânătorii în unele zone, fazanul este apreciat ca fiind vulnerabil pe lista roșie a speciilor amenințate IUCN . Acesta figurează ca fiind în pericol. Încercările de reintroducere a fazanilor în captivitate în Pakistan nu au reușit.

LA ZOO BUCURESTI

Fazanul este prezent la Zoo București.