BINTURONG

(Arctictis binturong)

 

Clasa: Mamifer

Ordin: Carnivora

Familie: Viverridae

Gen: Arctictis

Specie: E. murinus

Răspândire: Sud-estul Asiei -Bangladesh, Bhutan, Cam­bo­dgia, China, India, Laos, Malaysia, Nepal, Filipine, Thai­landa și Viet­nam, precum și în insulele Java, Suma­tra, Nias, Raiu și Bangka.

Dimensiuni: 60 – 96 cm

Greutate:    9 – 20 kg

Perioada de gestație: 91 de zile

Număr pui la naștere: 2-3 pui

Speranța de viață: 18 ani în sălbăticie, 25 ani în captivitate

GENERAL

La față seamănă cu o pisică, are un corp de urs mic și o coadă de maimuță, binturongul mai este cunoscut și ca pisica-urs. Este o specie arboricolă, nocturnă care își petrece timpul în copaci, fiind singurul mamifer din Lumea Veche și unul din cele două carnivore (celălalt este kinkajou) cu coadă prehensilă. Coada este aproape atât de lungă ca și corpul și acționează ca un membru atunci când urcă.  Binturongii au corpuri lungi, joase, acoperite cu blană neagră spre gri. Coada este lungă de 56-89 cm, stufoasă, acoperită de păr lung și prehensilă spre vârf. Membrele posterioare și anterioare sunt robuste, musculoase, destul de scurte, îmblănite, terminate cu labe puternice ca la urs, prevăzute cu degete groase și gheare mari, rezistente și ascuțite.

Binturongii trăiesc, la înălțime, în copaci și foarte rar coboară la sol. Sunt alpiniști excelenți, care se mișcă lent și cu atenție pe crengile copacilor, ajutați de picioarele puternice cu gheare semi-retractabile. Picioarele posterioare pot chiar să se rotească înapoi, astfel încât ghearele au o bună aderență atunci când urcă în copac. Datorită mărimii lor destul de mari, binturongii nu pot sări între copaci, ei trebuie să coboare la sol pentru a trece de la un copac la altul. Binturongii dorm în copaci, pe crengi, cu capul ascuns sub coadă. Binturongii joacă un rol important în habitatele pădurilor tropicale, răspândind, prin excremente, semințele fructelor pe care le mănâncă. Acest lucru este valabil mai ales pentru semințele smochinului, care nu pot germina fără ajutor.

HABITAT

Binturongii trăiesc în pădurile tropicale înalte dense. Ei își petrec cea mai mare parte a timpului urcând în copaci unde chiar și dorm.

HRANA

Este un mare consumator de fructe, lăstari de arbori și animale de mici dimensiuni – rozătoare, insecte, păsări, dar și pești, fiind un foarte bun înotător.

CONSERVARE

Binturongii trăiesc în pădurile tropicale dense din sud-estul Asiei și nu sunt observați, adesea, în sălbăticie. În prezent, aceștia sunt clasificați ca fiind vulnerabili, în timp ce populația a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani. Principalele amenințări la adresa binturongilor sunt distrugerea habitatelor, vânătoarea și comerțul cu animale sălbatice.

LA ZOO BUCURESTI

În 2017 colecția de animale a Zoo București s-a îmbogățit cu doi binturongi, un mascul și o femelă. De multe ori pot fi auziți cum folosesc sunetele pentru a comunica. Activitatea lor este de vârf între 4:00 și 6:00 dimineața și de la 20:00 până la 22:00, având o activitate redusă de la amiază până după-amiaza târzie.