ANTILOPA ELAND

Taurotragus oryx

Clasa: Mammal

Ordin: Artiodactyla

Familie: Bovidae

Gen: Taurotragus

Specie: T. oryx

 

GENERAL

Antilopa eland (Taurotragus oryx), cunoscută și sub denumirea de antilopa sudică eland sau eland, este o antilopă de savană și câmpie ce se regăsește în Africa de Est și de Sud. Este o specie din familia Bovidae și genul Taurotragus. A fost descrisă pentru prima dată de Peter Simon Pallas în 1766. Un mascul adult are o înălțime de aproximativ 1,6 m (femela este mai scundă cu 20 cm) și poate cântări până la 1,000 kg, în medie. Este a doua cea mai mare antilopă din lume.

Are coama scurtă și închisă la culoare, gușă ce atârnă, are coarne lungi, răsucite într-o spirală strânsă.

Antilopa eland comună are culoarea cafeniu-deschis, devenind gri-albăstrui, pe măsură ce îmbătrânește.

Coada este lungă de 60-90 cm. Dentiția este puternică, are canini inferiori în formă de daltă, nu are incisivi și canini pe maxilarul superior. Ochii sunt mari, vioi, cu irisul de culoare închisă, iar urechile sunt mari și lungi. Membrele anterioare și cele posterioare sunt mari și copitate.

Aceste animale se deplasează la trap, dar pot alerga foarte repede, la galop, iar uneori pot face salturi destul de mari.

În perioada împerecherii, masculii se luptă între ei pentru dreptul la împerechere. Perioada de gestație este de până la 9 luni, fac un singur pui, care este alăptat.

 

HABITAT

Antilopele eland comune trăiesc pe câmpiile deschise din sudul Africii și de-a lungul marelui platou din sudul Africii. Specia se extinde spre nord, în Etiopia și zonele cele mai aride din Sudanul de Sud, în vestul Angolei și Namibia de est, precum și în sudul Africii de Sud. Cu toate acestea, densitatea lor este scăzută din cauza braconajului.

Antilopele eland preferă să trăiască în zone semi-aride care conțin multe tufișuri asemănătoare arbuștilor și, adesea, se regăsesc în zonele de pășuni, păduri și dealuri de munte, cu altitudini de circa 4.600 m. Antilopele eland evită, totuși, mlaștinile și deșerturile. Antilopele eland trăiesc în multe parcuri naționale și rezervații, inclusiv în Parcul Național Nairobi și în cele din Africa de Sud.

HRANA

În principal, antilopa eland este erbivoră, dieta sa este, în principal, iarbă și frunze. Antilopele eland comune formează efective de până la 500 de exemplare. Ele preferă habitate cu o mare varietate de plante cu flori, cum ar fi savana, pădurile și pajiștile deschise și montane și evită pădurile dense. Execută mișcări puternice pentru a comunica și avertiza un eventual pericol. Antilopa eland comună este folosită de oameni pentru piele, carne și laptele bogat, nutritiv și a fost domesticită în multe zone.

CONSERVARE

În prezent, antilopele eland nu sunt pe cale de dispariție. Acestea sunt protejate prin Actul privind speciile pe cale de dispariție și prin reglementările aprobate în cadrul Convenției privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție.

Folosind contorizarea terenurilor și raidurile aeriene, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) calculează densitatea populației de antilope eland pe kilometru pătrat, cu o estimare totală a populației de 136.000 exemplare. Populațiile sunt considerate stabile sau în creștere în țări, ca: Namibia, Botswana, Zimbabwe, Africa de Sud, Malawi și Tanzania. Cu toate acestea, populația scade treptat prin pierderea habitatelor, cauzată de extinderea așezărilor umane, și prin vânarea lor pentru carnea superioară. Deoarece sunt docile și inactive, pot fi ușor ucise.

LA ZOO BUCURESTI

La ZOO București pot fi admirate două exemplare minunate de antilopă eland.