ANACONDA GALBENĂ

(Eunectes notaeus)

Clasa: Reptilia

Ordin: Squamata

Familie: Boidae

Gen: Eunectes

Specie: E. murinus

Distribuție: America de Sud

Dimensiuni: 4,6 m.

Greutate: 30 – 70 kg.

Perioada de gestație: 6 – 7 luni.

Număr pui la naștere: 20 – 80.

Hrană: pește, păsări, reptile, mamifere.

Speranța de viață: peste 30 de ani.

GENERAL

Anaconda galbenă (Eunectes notaeus), cunoscută și ca anaconda paraguayană, este mult mai mică decât anaconda verde (eunectes murinus, cele mai mari specii de șerpi din lume), atingând dimensiuni de până la 4,6 m. Desenul solzilor este compus dintr-o combinație de pete de culoare galben verzui, cu benzi maronii sau negre care se suprapun. Acest lucru oferă camuflaj în apă sau în vegetația forestieră.

Anacondele galbene sunt solitare. Majoritatea timpului îl petrec în habitatele acvatice și se aventurează pe pământ pentru împerechere și vânătoare.

Anacondele galbene, ca majoritatea șerpilor, se bazează foarte mult pe limbile de tip furculiță pentru a se deplasa în mediul lor și pentru a găsi hrană.  Femelele încorporează ouă în corpul lor și dau naștere la pui eclozați. Perioada de gestație este de 6 luni, după care femelele dau naștere la 4 până la 82 de pui la o dimensiune de aproximativ 60 cm în lungime. După naștere, femela de ancaconda lasă puii să se apere singuri. Puii de anaconda galbenă ating maturitatea sexuală de la 3 până la 4 ani.

HABITAT

Anaconda galbenă se găsește în regiunile sudice ale Americii de Sud, inclusiv Paraguay, sudul Braziliei, nord-estul Argentinei și Bolivia. Se pare că a fost introdusă în Florida, deși nu se știe dacă populația mică (s-a crezut că derivă din animalele de companie care au scăpat din captivitate) este reproductivă. Această specie preferă, în cea mai mare parte, habitatele acvatice, inclusiv mlaștinile, precum și mlaștinile acoperite cu curenți de ape care se mișcă încet.

HRANA

Anacondele galbene sunt carnivore, se hrănesc în special cu animalele care se găsesc în zonele umede. Hrana lor constă în păsări, ouă de pasăre, mamifere mici, broaște testoase, ocazional pești.

Păsările pot fi, în unele zone, o pradă frecventă pentru anaconda. Întrucât ajung la dimensiuni suficient de mari pentru a lua o pradă mai mare, vânează căprioare, cerbi, capybaras.

Specia este considerată un vânător de ambuscadă și constrictor. Stau în așteptare, în apă sau în vegetație, și atacă prada. Când prada este apucată, ei încep să-și înfășoare corpul în jurul prăzii. Cu fiecare expirație a prăzii, constrictorul se poate strânge tot mai mult, provocând eventual asfixierea. De asemenea, pot trage prada sub apă în timpul constricției. Anaconda galbenă, înghite capul prăzii. Împreună cu flexibilitatea incredibilă a maxilarului lor, anaconda galbenă are mai mult de 100 de dinți recurenți care ajută la menținerea și înghițirea prăzii. Sistemul lor digestiv este relativ lent și anaconda galbenă poate mânca la câteva zile sau chiar și luni, în funcție de mărimea ultimei prăzi. Ca și alți șerpi, anaconda galbenă poate supraviețui perioade lungi de timp fără pradă.

CONSERVARE

În captivitate, specia are o reputație de a fi imprevizibilă și periculoasă pentru oameni. În Statele Unite ale Americii importul, transportul și vânzarea speciei prin linii de stat au fost interzise în 2012 pentru a încerca să prevină că anaconda galbenă să devină o specie invazivă în zone precum Florida Everglades. Starea de conservare a anacondei galbene nu a fost evaluată de IUCN, dar se știe că există un plan pentru a conserva această specie din ce în ce mai rară în sălbăticie.

LA ZOO BUCURESTI

La Zoo București, o Anaconda Galbenă poate fi întâlnită în Pavilionul pentru reptile.