Zebra

(Equus quagga)

Clasa: Mamifere

Ordin: Perissodactyla

Familie: Equidae

Gen: Equus

Specie: E. quagga

Distribuție: partea de sud şi de est a Africii

Habitat: zonele de stepă, regiuni cu tufișuri aproape uscate și savane

Dimensiuni: atinge o înălțime de 1,1 - 1,5 m

Greutate: 220 - 450 kg

Maturitate sexuală:

- femela 2 ani

- mascul 5 - 6 ani

Perioada de gestație: 12 - 13 luni 

Număr pui la naştere: 1

Hrană: erbivoră

Speranța de viață: 40 ani

Prădători: lei, gheparzi, hiene, leoparzi, oameni

Zebrele rămân împreună cu alte exemplare, formând turme, în interiorul cărora se recunosc între ele prin intermediul mirosului, a sunetelor sau a altor semne primare. Se hrănesc cu plante, frunze și iarbă și sunt dependente de apă, fiind nevoite să călătorească mult pentru a o găsi. Când o găsesc sunt capabile să bea până la 14 litri de apă pe zi.

Dungile o fac pe zebră diferită față de restul familiei cailor. Principalul dușman al zebrei este leul. Ea se apără prin fugă, modul în care sunt dispuse dungile ajutând-o să se piardă în zare, prădătorul neavând precizie în a o urmări. Mai ales dacă sunt mai multe într-o turmă, urmărirea lor de către dușmani devine imposibilă, provocând confuzie cu atâtea dungi.