Veverita cenusie

(Sciurus carolinensis)

Clasa: Mammalia

Ordin: Rodentia

Familie: Sciuridae

Gen: Sciurus

Specie: S. carolinensis

Distribuție: America de Nord, Marea Britanie

Habitat: zone de pădure

Dimensiuni:

- corpul: 23 - 30 cm

- coada: 25 cm

Greutate: 400 - 600 g

Maturitatea sexuală: 5 luni însă prima împerechere are loc după primul an

Reproducere: de două ori pe an

Perioada de gestație: 44 zile

Număr pui la naștere: 2 - 4 pui

Hrană: coajă de copac, semințe, ghinde, nuci etc.

Speranța de viață:

- 20 ani în captivitate

- 12 ani în sălbăticie

Prădători: șoimul, nevăstuici, ratoni, vulpi, pisici, șerpi, bufnițe, câini și omul.

Status de conservare: nu este în pericol

Își construiește adăpostul printre ramificațiile copacilor, acesta fiind cunoscut sub denumirea de 'drey" - un cuib format din frunze și ramuri. Pot, de asemenea, să își  plaseze adăpostul pe pereții exteriori ai caselor sau în mansardele clădirilor. Mamiferul nu hibernează și este mai activ dimineța devreme și seara târziu.