Tamarin cu creasta alba

(Saguinus oedipus)

Clasa: Mammalia

Ordin: Primates

Familie: Callitrichidae

Gen: Saguinus

Specie: S. oedipus

Distribuție: America de Sud

Habitat: păduri tropicale umede și uscate

Dimensiuni: 

- corp: 21 - 26 cm

- coadă: 33 - 41 cm

Greutate: 432 g

Număr pui la naștere: 2

Hrană: flori, fructe, nectar de plante, insecte, păianjeni, șopârle, broaște și șerpi.

Speranța de viață:

- în captivitate: 24 ani

- în sălbăticie: 13 ani

Status de conservare: risc mare de dispariție

Partea din spate este cafeniu-închis sau neagră, membrele sunt îmbrăcate în "cizme" de blană de culoare albă sau gălbuie, baza cozii și burta roșu-oranj. Urechile mici pot fi observate cu greu din cauza părului de pe cap, însă pe față sunt complet lipsiți de păr. Ochii mari și expresivi ai acestui animal amuzant sunt capabili să transmită zeci de emoții diferite.

 

Preferă să se stabilească la înălțimi mai mari – în coroana deasă a copacilor, unde ei pot ajunge în câteva secunde: datorită ghearelor și cozii lungi, ce îi servește ca echilibru, ele sunt agile ca și veverițele, efectuând salturi la fel de puternice.

 

Tamarinii crestați de obicei trăiesc în grupuri de 5-20 indivizi, unde, în afară de perechea dominantă, mai sunt prezenți și puii lor, precum și alte femele și masculi. Puii mai mici ca vârstă, își urmează părinții pretutindeni, călare pe spatele tatălui.