Suricata

(Suricata suricatta)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familie: Herpestidae

Gen: Suricata

Specie: S. suricatta

Distribuție: Deșertul Kalahari, în Botswana și în Africa de Sud.

Habitat: zone cu sol nisipos

Dimensiuni:

- corpul: 25 - 35 cm.

- coada: 17 - 25 cm.

Greutate:

- masculul: 731 g.

- femela: 720 g.

Maturitate sexuală: 1 an.

Perioada de gestație: 11 săptămâni.

Număr pui la naștere: 1 - 5.

Hrană: insecte, viermi, rozătoare mici, reptile, scorpioni, miriapode, ouă de pasăre, păsări mici.

Durata de viață: 10 ani.

Prădători: vulturul marțial și șacalul.

Șuricatele sunt animale foarte sociabile care trăiesc în grupuri sau bande (se grupează ca să își învingă dușmanii). Mărimea grupului depinde de spațiul și de hrana disponibile. Șuricatele locuiesc într-o rețea de vizuine subterane pe care le cuceresc de la manguste sau și le sapă singure pe un versant orientat spre est la baza căruia ploaia a creat un strat gros de aluviuni nisipoase (de obicei mușuroaie părăsite de termite). Aceste vizuini sunt galerii care duc la camere subterane (la aproximativ 2,5 m) unde șuricatele dorm împreună pentru asiguararea căldurii.

Blana lor este de culoare maro-argintiu și au niște dungi de culoare neagră pe spate, care sunt unice la fiecare șuricată în parte. Coada este lungă și subțire și se îngustează la vârf, acesta fiind de culoare neagră sau roșiatică.

Șuricatele sunt permanent în gardă, scrutând zarea în căutarea posibilelor pericole. Se tem de păsările de pradă, fiind știut faptul că se ascund chiar și când trec avioanele pe deasupra lor.