Sugar Glider

(Petaurus breviceps)

Clasa: Mammalia

Ordin: Marsupialia

Familie: Petauridae

Gen: Petaurus

Specie: P. breviceps

Distribuție: Australia

Habitat: păduri

Dimensiuni: 16 - 21 cm

Greutate: 90 - 150 g

Maturitatea sexuală:

- mascul: 4 - 12 luni

- femelă: 8 - 12 luni

Perioada de gestație: 15 - 17 zile

Număr pui la naștere: 1 - 2

Hrană: miere, dulceață și fructe dulci, în general dar și cu insecte şi vertebrate mici.

Speranța de viață: 9 - 12 ani

Prădători: vulpi, pisici, iguane, bufniţe, vulturi

Status de conservare: cu risc scăzut

Blăniţa are culoare gri, cu pete sau dungi negre. Blana de pe burtă e mai deschisă, putând fi şi crem. Urechile sunt de obicei negre sau gri. Au fost întâlnite şi sub forma albino.

Partea anatomică ce diferenţiază acest marsupial de alte creaturi, este reprezentată de 2 membrane de piele ce unesc al cincilea deget de la mână cu primul deget de la picior. Aceste membrane sunt bine ascunse atunci când marsupialul stă dar sunt foarte vizibile în momentul în care îşi ia zborul. Membranele îi folosesc la a „aluneca" printre ramurile copacilor. Când sunt extinse la maxim au o formă aerodinamică mare cât o batistă.